16 Юли 2024вторник06:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Райков търси Станишев за градивен диалог

Резултатът от изборите да бъде не само признат, но да няма никакво съмнение по самото провеждане на вота, иска новият премиер

/ брой: 61

автор:Веселка Венкова

visibility 733

Ще потърся контакт за диалог с ръководителя на втората по численост политическа сила в парламента, а после и със следващите. Това обяви служебният премиер Марин Райков в словото си, приемайки властта от кабинета "Борисов". От думите му стана ясно, че с бившия министър-председател вече е воден разговор в контекста на важна инициатива, за която пръв заговори президентът Плевнелиев. "Искаме към МС да направим една "клетка" - "изборен борд", в който с политическите партии ще има конструктивен обмен." Градивен диалог с политическите сили бил необходим, за да може "идеята за изборен борд да бъде реално организирана и да не се възприема като пропагандна инициатива".
Ще търсим начин да чуем и мнението на хората извън партийните среди, включително и с част от протестиращите - с други представители на голямото мнозинство от българския народ, посочи премиерът. Контактът с партиите е много важен, защото сме непартийно правителство, но не сме антипартийно и вярваме в ценностите на представителната демокрация - основата на съвременната европейска цивилизация, увери Райков. Той обяви, че се търси начин за организиране на изборите така, че резултатът от тях да бъде не само признат, но да няма никакво съмнение по самото провеждане на вота.
Райков обеща приемственост в областите, "в които бяха постигнати определени резултати", и очерта приоритетите и параметрите, в които ще работи служебният кабинет. "Ние няма да разполагаме с бюджет, който сме предложили, изпълняваме бюджет, който вече е разписан. С този бюджет, приет, г-н Борисов, с вашето мнозинство, ще търсим резерви за по-социален подход, за да очертаем бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората", каза той. Премиерът се надява на "работлив", а не "бъбрив" екип, обеща министри с "комуникационна култура", а медиите помоли да го оставят да работи.
Разчитам на вашата подкрепа и независимост, обърна се Райков към журналистите. "Държа да кажа, че можем и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората. Ако вие не ни помогнете да мобилизираме българския народ за излизане от този нелек момент, страхувам се, че това може да направи задачата ни още по-сложна", допълни служебният премиер. След това той представи поотделно министрите, като замаза вторнишкия гаф с обяснението, че изрично помолил президента да остави на него привилегията да свърши това сам.
Доказахте, че сте силен, а не силов политик, каза Райков на предшественика си с уточнението "лична оценка", коментирайки начина, по който Борисов върнал властта.


Борисов: Много направихме и много сгрешихме


От МВР уточниха, че подаръкът е от името на целия кабинет и е копие на находка, открита при разкопки в пловдивско село. Освен символ на победата подаръкът бил свързан с една от гордостите на Борисов - археологията


Борисов оцени накратко работата на правителството си, даде препоръки към наследника си и увери, че "ще си направим изводи в партията и много честно ще предложим на хората с колко и как може да им се вдигнат доходите, няма да обещаем с нито лев повече, от това, което може да даде българската икономика". Много направихме и много сгрешихме, призна бившият премиер.
България е падала много пъти в капана на популизъм, но ние оставяме държава с твърди финанси, стабилна държава, остана верен на стила си Борисов. Той поръча на Райков "изобщо не обръщайте внимание на това, което казват политическите партии, включително и нашата".
След официалната част по предаването на властта бившият премиер получи синя кутия от вицето си Цветанов. В нея бе поставена уголемена реплика на медальон на древногръцката богиня на победата Нике.

 

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ