14 Август 2024сряда20:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Райков търси Станишев за градивен диалог

Резултатът от изборите да бъде не само признат, но да няма никакво съмнение по самото провеждане на вота, иска новият премиер

/ брой: 61

автор:Веселка Венкова

visibility 785

Ще потърся контакт за диалог с ръководителя на втората по численост политическа сила в парламента, а после и със следващите. Това обяви служебният премиер Марин Райков в словото си, приемайки властта от кабинета "Борисов". От думите му стана ясно, че с бившия министър-председател вече е воден разговор в контекста на важна инициатива, за която пръв заговори президентът Плевнелиев. "Искаме към МС да направим една "клетка" - "изборен борд", в който с политическите партии ще има конструктивен обмен." Градивен диалог с политическите сили бил необходим, за да може "идеята за изборен борд да бъде реално организирана и да не се възприема като пропагандна инициатива".
Ще търсим начин да чуем и мнението на хората извън партийните среди, включително и с част от протестиращите - с други представители на голямото мнозинство от българския народ, посочи премиерът. Контактът с партиите е много важен, защото сме непартийно правителство, но не сме антипартийно и вярваме в ценностите на представителната демокрация - основата на съвременната европейска цивилизация, увери Райков. Той обяви, че се търси начин за организиране на изборите така, че резултатът от тях да бъде не само признат, но да няма никакво съмнение по самото провеждане на вота.
Райков обеща приемственост в областите, "в които бяха постигнати определени резултати", и очерта приоритетите и параметрите, в които ще работи служебният кабинет. "Ние няма да разполагаме с бюджет, който сме предложили, изпълняваме бюджет, който вече е разписан. С този бюджет, приет, г-н Борисов, с вашето мнозинство, ще търсим резерви за по-социален подход, за да очертаем бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората", каза той. Премиерът се надява на "работлив", а не "бъбрив" екип, обеща министри с "комуникационна култура", а медиите помоли да го оставят да работи.
Разчитам на вашата подкрепа и независимост, обърна се Райков към журналистите. "Държа да кажа, че можем и ще управляваме без парламент, без собствен бюджет, но не можем да управляваме без доверието на хората. Ако вие не ни помогнете да мобилизираме българския народ за излизане от този нелек момент, страхувам се, че това може да направи задачата ни още по-сложна", допълни служебният премиер. След това той представи поотделно министрите, като замаза вторнишкия гаф с обяснението, че изрично помолил президента да остави на него привилегията да свърши това сам.
Доказахте, че сте силен, а не силов политик, каза Райков на предшественика си с уточнението "лична оценка", коментирайки начина, по който Борисов върнал властта.


Борисов: Много направихме и много сгрешихме


От МВР уточниха, че подаръкът е от името на целия кабинет и е копие на находка, открита при разкопки в пловдивско село. Освен символ на победата подаръкът бил свързан с една от гордостите на Борисов - археологията


Борисов оцени накратко работата на правителството си, даде препоръки към наследника си и увери, че "ще си направим изводи в партията и много честно ще предложим на хората с колко и как може да им се вдигнат доходите, няма да обещаем с нито лев повече, от това, което може да даде българската икономика". Много направихме и много сгрешихме, призна бившият премиер.
България е падала много пъти в капана на популизъм, но ние оставяме държава с твърди финанси, стабилна държава, остана верен на стила си Борисов. Той поръча на Райков "изобщо не обръщайте внимание на това, което казват политическите партии, включително и нашата".
След официалната част по предаването на властта бившият премиер получи синя кутия от вицето си Цветанов. В нея бе поставена уголемена реплика на медальон на древногръцката богиня на победата Нике.

 

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1212

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 506

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 682

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 440

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ