16 Юли 2024вторник01:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата:

Цветанов е извършил престъпления

Имунитетът на кандидат-депутат пази бившия министър, но го чакат до 8 години затвор

/ брой: 102

автор:Веселка Венкова

visibility 233

Цветан Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване на политици, министри, президент и бизнесмени. Това стана ясно от официално съобщение на държавното обвинение.
Прокуратурата смята, че Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО в МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Според Наказателния кодекс "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".
След като прокуратурата обяви намерението си да привлече и Цветанов като обвиняем, делото е спряно до изборите на 12 май, защото той се ползва с имунитет на кандидат-депутат, а няма разписани правила за отнемането му. Единственият начин разследването да продължи е шефът на предизборния щаб на ГЕРБ да се оттегли от листите на партията си. Другият вариант е, след като бъде съставено 42-то Народно събрание, то да свали имунитета по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Снощи прокурори потвърдиха, че той ще поиска това.
Малко преди да стане ясно обвинението към Цветанов, на специална пресконференция Марин Райков, Цацаров и Петя Първанов се опитаха да успокоят страстите около скандала.
"Очакват се още обвиняеми по скандала с подслушването. Никой не може да смята, че броят им окончателно e изчерпан", заяви главният прокурор. Прокуратурата не се е превърнала в част от изпълнителната власт, застрахова се той и поясни, че съвместният брифинг със служебния премиер и шефката на МВР е плод на общо решение и по молба на президента.
13 прокурори препоръчват на служебния министър незабавно приемане на правила за прилагането на "мобилните станции за негласна оперативно-техническа дейност", посочи Цацаров. Този е един от най-важните резултати в проверката на МВР, посочи главният прокурор и припомни, че след проверката бе образувано "досъдебно производство и бяха привлечени като обвиняеми служители на МВР".
Цацаров декларира, че обвинението е твърдо решено случаят да стигне до съд. "Никой не може да ме убеди, че такава техника не може да служи за проследяване и намеса в личния живот на гражданите", коментира главният прокурор. Опитите на главния секретар на МВР Калин Георгиев да опровергае резултатите от прокурорската проверка Цацаров определи като неуместни.
"Стига вече, не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори", цитира Цацаров държавния глава. По-късно главният прокурор "спести" на ДУМА отговори на въпроса на кого самият той казва "стига вече". Марин Райков пък обяви Бойко Борисов за жертва на подслушване.
 


Сергей Станишев:
А кой ще гарантира за Борисов?


Бойко Борисов  дължи много отговори пред обществото, коментира председателят на БСП Сергей Станишев в Пловдив, след като стана ясно, че Софийската градска прокуратура е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов.
"Има си институции, прокуратура, която трябва да проведе разследване, за да не става България за посмешище, да има уважение към МВР, да има правила, които да се спазват от МВР и от неговото ръководство. Подобни случаи не може да се допускат в бъдеще", каза Станишев. Той напомни за гаранциите, които Борисов даваше за Цветанов, и попита кой обаче гарантира за Борисов. "Казах преди доста време, че Цветанов няма да бъде оттеглен от Борисов като водач на листи и шеф на предизборния щаб, защото му трябва имунитетът. Това означава, че следващият парламент трябва да вземе решение", изтъкна лидерът на БСП.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ