Рецепти на леля Ваня Токаджиева
/ брой: 300
Новогодишна пуйка
Взима се една млада пуйка. Измива се, изчиства се и се осолява отвътре и отвън. Нарязва се на ситно 1 глава лук и се запържва с 4 лъжици масло. Прибавят се последователно в запръжката 300 грама сърнешко (при липса телешко) месо нарязано на дребни кубчета, дреболиите от пуйката също нарязани на дребно, 7-8 маслини и една чаша ориз. Долива се малко вода, за да се свари оризът. Прибавя се сол и черен пипер на вкус и една лъжица ситно нарязан магданоз.
Пуйката се пълни с приготвената смес и се зашива. Полива се с 5-6 лъжици масло. Слага се в тава с малко вода и се завива добре със зелеви листа. Пече се в умерена фурна, като от време на време се полива с течността от тавата.
Празника позволява консумацията на малко повече Осмарски пелин.
Печени скумрии
Почистваме добре скумриите, посоляваме ги, заливаме ги с олио и оставяме да престоят така една нощ. След това увиваме всяка скумрия поотделно в хартия, намазана с олио, нареждаме ги в тавичка и печем около 25 минути в умерена фурна. Отвиваме ги и още топли ги нареждаме в чиния. Поръсваме ги със ситно нарязан магданоз и малко оцет.