Кулинар
/ брой: 107
Печен фазан с плънка
1 фазан, 150 г черен дроб от пиле, 1 хлебче, 300 г кайма, 1 яйце, 1 с.л. стафиди, сол и бял пипер, 1 с.л. сладък червен пипер, на върха на ножа джинджифил, 2 с.л.олио.
Измиваме фазана, след което го подсушаваме. Фино накълцваме черния дроб и го смесваме с хляб, с каймата, с яйцето и с измитите стафиди. Подправяме на вкус със сол, черен пипер, червен пипер и с джинджифила. Омесваме добре. С тази смес пълним фазана. Зашиваме го с готварски конец и закрепваме на шиш. В предварително затопления грил печем около 1 час. По време на последните 15 минути на печенето намазваме фазана със смес от олио и червен пипер.
Поднасяме с пресен бял хляб и със салата.
Фазан по швейцарски
1 фазан, чер пипер, сол, сладък червен пипер, 50 г маргарин, 1 глава кромид лук, 1 морков, половин глава целина, половин стрък праз лук, 100 г пресни печурки, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. сметана и 1 ч. лъжичка брашно.
Готовият за кухненска обработка фазан разделяме на 4 парчета и подправяме с черен пипер, сол и червен пипер. Пържим го в половината от маргарина. След 20 минути добавяме нарязаните на кубчета зеленчуци, печурките, накълцани на ситно, и бялото вино, и задушаваме в този сос зеленчуците до омекване. Изваждаме парчетата фазан, досипваме сметаната и разбъркваме останалия маргарин, омесен в брашното, като го правим на гъста каша.
Готовият сос от зеленчуци изсипваме върху порциите пиле и сервираме. Поднасяме към така приготвеното пиле бял хляб и картофи.