30 Август 2024петък13:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага Стойнев и Пенкова за български еврокомисар

Новата лява коалиция ще носи името "БСП - Обединена левица", съобщи Кристиан Вигенин

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 255

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България. Номинирани бяха Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова.
НС трябва да избере кандидата на България за ЕК, за да има силна подкрепа, а не правителството, заяви вчера зам.-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин в радиоинтервю.
Той припомни, че Стойнев е зам.-председател на НС, бивш председател на Комисията по европейските въпроси, министър на икономиката, енергетиката и туризма -  биография, която му позволява да бъде един много добър еврокомисар.
"Цветелина Пенкова е млад политик, който се фокусира в сферата на енергетиката, избрана е за председател на Европейския енергиен форум, първи зам.-председател на Комисията по енергетика е ЕП", обясни Вигенин.
По думите му въпреки кратките срокове е възможно парламентът да се събере, но преценката е на самия Главчев. Вигенин уточни, че някои от силите, които седят зад премиера, едва ли ще искат въпросът да бъде решен в  парламента.
"Фокусът за избор трябва да е върху това кой има експертизата, кой познава институциите, кой би минал без проблем през процедурите и изслушванията. Нека не изпадаме пак в унизителното положение, в което ни поставиха ГЕРБ преди години с Румяна Желева", призова Вигенин. Той напомни, че в ЕП социалистите са втора политическа сила и без подкрепата им трудно би могло да бъде взето решение за състав на комисията. "Двама ще бъдат кандидатите ни, но един ще стане еврокомисар. Той ще представлява целия ЕС, но никога не трябва да забравя, че е излъчен от своята държава - България", наблегна Вигенин.
Вигенин съобщи, че финално е било уточнено името на новата коалиция "БСП - Обединена левица". "Одобрихме и коалиционния договор. Работим и по политическата програма в 10 работни групи", обясни той.
Според него колкото и внушения да се правят, БСП не е отстъпила от нито една своя позиция - уважително отношение към президента и прекратяване на  изкуствено създадения конфликт, защита от домашно насилие, но не и приемане на Истанбулската конвенция.
"Всички действия за привличане ежедневно на негативно внимание към партията, целят да се свали нейният изборен резултат, за да се покаже, че и новото ръководство като старото сваля резултата. Фокусът трябва да е върху създаването на силно ляво, което хората да приемат като управленска алтернатива. Това е естествен политически процес, роден от тежките резултати на левите партии на изборите.
"Има смирение, осъзнаване и разбиране, че краят на противопоставянето трябва да дойде. Не трябва да се конкурираме между себе си, а със своите политически опоненти от центъра и десницата", категоричен е  Вигенин.


Стойнев: Ако НС излъчи кандидата за ЕК,
това е знак за държавна отговорност  

"Ако българските кандидати за еврокомисар бъдат излъчени след дебати в НС, а не определени от служебно правителство, ще бъде знак за държавна отговорност и сигнал за търсена стабилност от страна на България към европейските партньори“, заяви Драгомир Стойнев след срещата си вчера с премиера Димитър Главчев.
Според него разговорът е преминал конструктивно и при взаимно разбиране за важността на избора, който трябва да бъде направен. Той разчита това разбиране да бъде осъзнато и от ръководствата на парламентарните групи, които да инициират извънредно свикване на НС.
"БСП разглеждат социалната политика, енергетиката, регионалното развитие като стратегически области, в които България би имала шанс да излъчи еврокомисар. Това са ресори с много потенциал за постигане на стабилност, на баланс на сериозните диспропорции в рамките на ЕС", коментира Стойнев.
По-късно и Цветелина Пенкова се срещна и разговаря с Димитър Главчев.

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 178

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 205

/ брой: 166

Престъпно

visibility 152

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ