09 Октомври 2024сряда17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България обвини в лъжа северномакедонския транспортен министър

Не отговоря на истината твърдението на Николоски за три провалени срещи в Брюксел

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 252

Северномакедонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски лъже, че София няма ясен план как да завърши частта от транспортния Коридор 8 на своя територия. Твърденията на Николоски, че България е провалила три срещи със Северна Македония в Брюксел относно стратегическата инфраструктура, не отговарят на истината, предаде БГНЕС.
Българското Министерство на транспорта и съобщенията уточни, че такава среща ще се проведе на 16 октомври в белгийската столица, като тя ще бъде на ниво заместник-министри и представители на Европейската комисия. На срещата ще бъдат обсъдени всички текущи и бъдещи дейности по реализацията на Коридор 8 от двете страни на границата. От ведомството опровергаха твърденията на северномакедонския вицепремиер, че България няма план за развитието на Коридор 8 и по-конкретно на отсечката от село Гюешево до границата.
"Участъкът от гара Гюешево до входа на трансграничния тунел "Деве баир" е включен за изпълнение през настоящия период на Програма "Транспортна свързаност" 2021 - 2027 г. Индикативната стойност за изграждане на липсващата жп връзка е в размер на 65 млн. лева, които са предвидени за финансиране от програмата, a проектът трябва да бъде завършен до 2030 г. До края на 2024 г. предстои изготвянето на техническия проект за участъка от Гюешево до входа на тунела, административните процедури със заинтересованите институции по график трябва да приключат до средата на 2025 г. До края на 2026 г. ще бъдат завършени процедурите по отчуждаване и провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител", отчетоха от МТС.
През последните месеци македонският премиер Християн Мицкоски и неговият вицепремиер водят кампания срещу изграждането на скоростната жп линия до българската граница - част от Коридор 8, която свързва Черно с Адриатическо море. Вместо това двамата поискаха прехвърляне на средствата от Коридор 8 към Коридор 10, който свързва гръцкото пристанище Солун със Скопие, Белград и Будапеща. Тази идея обаче беше категорично отхвърлена от страна на ЕС. Николоски наскоро заяви, че жп маршрутът е твърде скъп и струва около 20 милиона евро на километър, а по негови думи "България дори няма готов проект" - твърдение, което беше опровергано с документи от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 192

Протестиращи в Тирана искат служебен кабинет

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 192

Влизаме в сухопътен Шенген?

автор:Дума

visibility 716

/ брой: 192

Палестина преговаря за двамата ни заложници

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 192

Реалност или химера

автор:Евгени Гаврилов

visibility 799

/ брой: 192

Бедните плащат повече за въглеродни емисии

автор:Дума

visibility 731

/ брой: 192

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 758

/ брой: 192

БЪЛГАРИЯ или Пеевски?

visibility 763

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ