10 Юли 2024сряда17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прогноза:

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 716

Икономическите данни от първото тримесечие на годината затвърждават позитивната прогноза за растеж на икономиката от 2,3 на сто за цялата 2024 г., се твърди в прогнозата на ОББ. Анализаторите на банката потвърждават прогнозата си от миналия месец, когато също обявиха очакване за ръст от 2,3 на сто за настоящата година.
Според анализа всички сектори на икономиката на практика са мотори за растежа през първото тримесечие на годината. Отчита се ръст на българската икономика за периода януари-март с 1,8 на сто спрямо същия период на 2023 г., според данни на НСИ.
"От страна на производството ръстът се движеше главно от сектора на услугите. Той, макар че не нарасна най-бързо през тримесечието - с 1,6 на сто (реално), сериозно дръпна БВП нагоре поради огромния си относителен дял от 60 процента в него. На този фон индустрията отчете над два пъти по-бързо увеличение на продукцията си с 3,4 на сто, но нейното влияние беше по-слабо, тъй като тя заема над три пъти по-малък относителен дял от 19,1 на сто. Селското стопанство нарасна с 1,4 на сто (дял от 4,5 на сто в икономиката на страната), докато най-малкият бранш, този на строителството, само с 2,6 на сто от БВП, също увеличи продукцията си с 0,5 на сто. Трябва обаче да се отбележи, че строителството ангажира известна част от производството на индустрията, която му доставя множество материали и стоки, поради което неговото значение не се ограничава само с прекия му относителен дял в БВП", коментира главният икономист на ОББ д-р Емил Калчев в анализ на банката, цитиран от БТА.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 716

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 686

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 631

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 553

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ