09 Юли 2024вторник14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За сянката и дунапрена

/ брой: 128

visibility 215

Акад. Петър Иванов

Ето истината, от вчера (6 юли), на Златните пясъци. На други места истината е още по-зловеща. Цялата пясъчна плажна ивица (плажовете у нас са общонародна собственост) до квадратен милиметър е покрита тарикатски с чадъри и шезлонги до самите вълни. Не можеш да ползваш плажа без да платиш за сянка, няма къде.
Цената на всеки един от чадърите, те са десетки хиляди, и на шезлонгите, е по 12 лева. Беше 6 лева, значи 100 процента увеличение, плюс още пари за шалте.
Всеки чадър е с най-малко 2 задължителни шезлонга, мръсните шалтета към тях и те са задължителни. Значи 42 лева за сянка най-малко! Цели 42 лева, даже и ако не искаш да си на сянка, или няма слънце! По-евтино няма как.
Преброих заетите чадъри около мен: 6-7 процента, главно украинци, не знам как (кой им) плащат. На някои плажове се допускат до плажа само гости на хотелите, не знам дали е законно.
Едно нормално (българско) семейство с две деца трябва плати за сянка и за задължителните шезлонги с вмирисани на пот мазни и бъхлясали дунапренови постелки (алоо, Държавният санитарен контрол, де си, ве?) точно... 84 лева, даже и ако ги ползва само преди обяд 1-2 часа.
84 български лева! Ако и след обяд, или надвечер мама, татко и двете деца са пак на плаж, на друго място, - още 84 лева. Общо 168 лева на ден.
Без касов бон, естествено. За сянка и дунапрен. Даже и при облачно време без слънце. Чиста работа!
На някои други места видях други цени, не по 12 лева, а по 20 лева, 67 процента повече от 12 лева, да са живи и здрави концесионерите.
Плътно до плажа с чадърите има два километра вмирисан катун с бараки на търговци, братя цигани, които продават всичко: гащи, локум, чадъри, дюнери, риба (45 лева порцията, видях с очите си), джапанки, сладолед (15 лева топката), има и услуга да си киснеш краката във вана с малки рибки...
Боже мили, каква величествена простотия! Простотията и чудовищната алчност ни убиват.

Свободно слово

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 144

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 164

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 140

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 166

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ