10 Септември 2024вторник15:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

Прокурорската колегия предлага изслушването и гласуването за кандидатите да е на 16 януари догодина

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 269

Единодушно Прокурорската колегия на ВСС поднови процедурата за избор на главен прокурор. Решението все още не е окончателно, защото то трябва да бъде гласувано и от Пленума на съвета, който ще заседава на 12 септември.  
В началото на заседанието, което продължи около 20 минути, председателстващият Стефан Петров обясни, че колегията не открива нова процедура, а се възобновява вече започналата през лятото на м.г. Ние сме длъжни да го направим, заяви той и припомни, че процедурата беше открита през юни м.г., но на 6 юли м.г. беше спряна заради искане до Конституционния съд. Според Петров това основание вече е отпаднало и процедурата трябва да бъде подновена. На 26 юли КС се произнесе, че няма пречка главният прокурор да бъде избиран и освобождаван с 13 гласа. Това беше и питането до съда.  
Прокурорите промениха правилата заради промяната в съдебния закон, според които Пленумът може да избере главния прокурор с 13 гласа. Ако при първото гласуване никой не е получил този минимум, изборът продължава за двамата с най-много гласове. Когато и на второто гласуване никой не е събрал 13 гласа, процедурата се прекратява. Това предложение също беше прието със 7 гласа.
Според хронограмата на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври ще се проведат четирите заседания за предложения за кандидати за нов главен прокурор. До 24 октомври те имат краен срок за представяне на концепция и документи. До 26 ноември комисиите по атестиране и професионална етика следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите. На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушването им. 8 януари 2025 г. е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите. Изслушването и гласуването следва да се състои на 16 януари.


Юристи:
Нови  съдии трябва да избират обвинител номер 1

Конституционният съд не е обявил за противоконституционни текстовете, в които настоящият Висш съдебен съвет (ВСС) може да избира нов главен прокурор, напомни вчера доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Според нея ще има два прочита на казуса - че този ВСС може да излъчи нов главен прокурор и втората, че трябва нов състав. По думите й тези разпоредби е трябвало да бъдат обявени за противоконституционни и нов ВСС трябва да избере главен прокурор.
Toзи BCC дoкaзa, чe дeйcтвa с пoлитичecки, a нe c пpaвни apгyмeнти и мoтиви, заяви правният експерт Ивaн Бpeгoв в радиоинтервю. "Бъpзa ce пpeднaмepeнo. Пpoцeдypaтa бeшe зaпoчнaтa cлeд ocвoбoждaвaнeтo нa Ивaн Гeшeв, cлeд кoeтo бeшe ceзиpaн KС c иcкaнe зa oбявявaнe нa пpoтивoкoнcтитyциoнeн нa нoвия мexaнизъм зa paзcлeдвaнe нa глaвния пpoкypop, както и нa нaмaлявaнeтo нa нeoбxoдимoтo мнoзинcтвo зa избopa мy oт 17 члeнoвe нa BCC нa 13. C пoдкpeпaтa нa KС тoзи BCC обаче имa вcички пpaвoмoщия, зaщoтo peшeниe oт 2022 г. дaдe възмoжнocт тoй дa дeйcтвa и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa", коментира Брегов.
По думите му да си член на BCC в мoмeнтa e eднa aбcoлютнo бeзoтчeтнa длъжнocт, дocтa дoбpe възнaгpaдeнa, c oгpoмнo влияниe. Ако Делян Пеевски зaгyби влияниeтo cи в пpaвocъдиeтo, новите члeнoвe нa ВСС щe ocвoдят избpaния глaвeн пpoкypop, прогнозира той.

ВКС потвърди: Атанас Зафиров представлява БСП

автор:Дума

visibility 30

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 172

Езерото в Шумен изчезва заради липсата на дъжд

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 707

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 153

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 136

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 127

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ