10 Юли 2024сряда22:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Възрастна жена получи сърдечен удар, докато плува: Кога да ходим на плаж?

Спасителите на плажа в „Слънчев бряг“ обясниха какво можем да направим за човек в нужда

автор:Дума

visibility 591

През последните дни и на морето е много горещо и трябва да се внимава. Вчера на Централния плаж в Бургас възрастна жена – на 77 години, влиза да плува в морето, но получава сърдечен удар, предаде БТВ.

Според спасителите тя е влязла много навътре – зад голямата шамандура, и дори е нямало как да ѝ се окаже помощ навреме.

„От брега може да се види, че на човек му е прилошало. Ако той е в адекватно състояние, първо ще помаха. Ако не е в адекватно състояние, ще остане отгоре, и спасителят при наблюдение - че една-две минути човекът не помръдва, веднага ще отреагира и ще влезе да го извади. Имаме такива случаи и никога не са завършвали трагично“. Това обясни пред bTV от плажа в „Слънчев бряг“ Николай Павлов, старши спасител.

„След това се оставя в странично, стабилно положение, докато дойде медицински екип, който е на 10-20 метра“, допълни още той.

„Най-честите симптоми на топлинен удар са в няколко фази. Започва се с топлинното изтощение – кожата постепенно става влажна и студена. Впоследствие нейната температура се повишава и става обратното – доста изсушена и гореща на допир. Нас ни притеснява основно второто. Тогава е редно да вземем мерки, да прекъснем излагането си на слънце“, коментира д-р Александър Христов.

Спасителите на плажа обясниха какво можем да направим за човек в нужда.

Ако няма спасител на близо, е важно туристите да се насочат към пост. За човек, нуждаещ се помощ, е важно да се постави да легне с главата, насочена към естествения наклон на брега. Ако няма пулс, се изкопава лека дупка, в която да се положи главата му и за да се освободят още повече дихателните му пътища.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 814

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 775

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 871

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 769

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 680

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ