10 Юли 2024сряда05:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заровиха ли стачната томахавка в мините?

/ брой: 159

автор:Христо Христов

visibility 863

Спокойно, на 15 юли няма да излезем на улицата и няма да развеем стачните знамена, съобщиха вчера синдикалните лидери в най-голямото държавно дружество за добив на въглища "Мини Марица изток"- Раднево .
Като за доказателство показаха и подписаното споразумение с мениджмънта. То гарантира спазването на колективния трудов договор, увеличение на възнагражденията с 10 на сто спрямо първото тримесечие, продължаване на преговорите за нова цена на въглищата и създаване на технически съвет с техни представители, който да преценява дали са удачни предлаганите промени в структурата на дружеството, където работят близо 7200 души.
Готвената ефективна стачка си беше прийом за извиване на ръцете, коментират наблюдатели на процесите във въгледобива, които още преди декларацията на КНСБ и ФСО "Подкрепа" от миналата седмица прогнозираха, че до барикади няма да се стигне. И сочеха конкретни причини, като може би най-важната беше, че тук средната работна заплата съвсем не е за подценяване, а в условията на икономическа криза няма да са много мераклиите, които да я прежалят и да разчитат на социално-солидарния синдикален фонд, за да оцеляват.
Сезонът също не е подходящ за стачки: жега, отпуски, сериозни запаси във въглищните складове на трите ТЕЦ-а, спряна Брикетна фабрика, за капак буксуваща ремонтна програма в самите мини поради дискриминационни изисквания към участниците в обществените поръчки.
Има и още нещо: дружеството е с ново ръководство, ползващо се с благословията на силните на деня. Тръгне ли се към директна конфронтация в навечерието на местните, че и президентски избори - като нищо могат да бъдат провидени политически мотиви. Нещо, от което поне засега и КНСБ и КТ "Подкрепа" се вардят като "дявол от тамян".
Стискането на ръцете от двете страни на масата за преговорите в миньорско Раднево обаче съвсем не означава, че томахавката е заровена.
По простата причина, че допълнителните 3 млн. лв. във фонд "Работна заплата" не успяват да покрият дори инфлацията. На практика от три години насам възнагражденията в рудниците са замръзнали на нивата от управлението на така ненавижданата от ГЕРБ Тройна коалиция.
Когато бившето ръководство на мините (обругано и посочвано с пръст като престъпно!) успя да стабилизира работата и да осигури фронт за добив на въглища, достатъчни за основните консуматори.
Последвалите след парламентарните избори през 2009-а скоростни кадрови смени доведоха до формиране на странни печалби, зад които се оказа, че не стоят реалности.
"Икономисваме от изключително важни дейности, а след това със задна дата откриваме, че сме били скъпи на триците, а евтини на брашното!!!", в открит текст коментират експертите.
И подсказват, че битката за цената на въглищата и възстановяването й на нивото отпреди 2 години всъщност е битка между различните лобита в Българския енергиен холдинг.
Всяко от което обслужва различни господари.
Ако и за господар на ситуацията да се сочи Симеон Дянков  и чиято оставка на думи от много време насам да искат уж и от КТ "Подкрепа", и от КНСБ.
Така, че кучето не е заровено ...


 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ