10 Юли 2024сряда05:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ - между 10 януари и 10 ноември

При партия от този тип главата не е безценният, неставащ за обикновен депутат Бойко Борисов, а безценната власт

/ брой: 134

visibility 162

Георги Димитров


В последните дни партията на Бойко се държи като праисторически примат, който току-що си е загубил главата в резултат на глобалната еволюция. Безчетен брой влизания и излизания от парламента, борба за касиране на организираните от самия ГЕРБ костинбродски избори, два часа градивна, два часа радикална опозиция, морализаторски протести срещу пушенето, организирани от най-големите контрабандисти на цигари в историята на България. Задкулисни сърцераздирателни молитви към ДПС да включи наш Бойко във властта и рязането на ленти.
Правим веднага уточнението, че при партия от този тип главата не е безценният, неставащ за обикновен депутат Бойко Борисов, а безценната власт. Раздвоението на психиката на тежко падналите от властовия монопол гербери издава тотална безизходица и липса на какъвто и да е полезен ход при това безнадеждно състояние на проекта ГЕРБ.
В политическите анализи обикновено тази партия се определяше или като следпреходна антисистемна сила, или като част от самия 23- годишен преход. Всъщност с всичките си характеристики, дори и физически и естетически, ГЕРБ начело с гражданина Борисов представлява

партиен динозавър отпреди прехода

Още при създаването на своята партия пазачът на Тодор Живков заложи на най-консервативната носталгия към здравата ръка на 80-те години на миналия век, на милиционерската членска маса и манталитет, невежеството и ретропопулизма. Още като главен секретар на МВР Бойко отлично разигра приказката за "добрата мутра и лошото ченге". И, разбира се - култа към феномена "простак от народа" със съответната естрада и чалга, с идеализиране на бурканите, картофите и свинската мас."Аз съм прост и вие сте прости, значи ще се разберем, ха-ха-ха". Самата партия бе организационно устроена по образец на МВР и силовите групировки. Нещо повече, там няма гражданска членска маса, структурите на ГЕРБ директно си съвпадаха с териториалните поделения на МВР. Няма друга партия с такъв голям процент функционери на Държавна сигурност. Това нещо дойде начело на всички власти с популисткото  послание за наказание на всички участници в прехода, с въздаване на морал, реванш и висша справедливост, залагайки на тоталното озлобление и комплекси на част от населението.
За 4 години със своя фактически член Първи в асфалтираната пирамида на властта ГЕРБ се оказа най-големият за всички времена

политически, енергиен и бизнес монополист

С  политическата си полиция, бизнес-МВР и частен ГДБОП, с тоталната забрана на малкия бизнес и средната класа, с Пашите и Каратистите начело на ЕРП-тата, ГЕРБ представляваше глуха тухлена грамада, лишена от всякаква сеизмична гъвкавост. Тя беше и елементарно срутена с първия по-масов протестен ритник, организиран по фейсбук. Каквито протести биха били безсилни срещу едно нормално демократично управление - вижте ежедневните такива в Гърция и Западна Европа.
На фона на икономическата катастрофа, тоталния срив на държавата и на общото желание за радикални промени тази партия се намира в състоянието на БКП в навечерието на 10 ноември 1989 г. Положението се усложнява, след като на 19 февруари 2013 г. ГЕРБ бе застигнат от своя 10 януари, преди и да си помисли за дори и козметични промени от ноемврийски тип - да дръпне назад Цветанов, да очовечи Бойко Борисов, да командирова Фидосова в Североизточна България и други пиар инициативи.
Аналогиите с времето около 1989-а продължават. За трите години и половина на ГЕРБ се говори както за ония 45, главният прокурор Цацаров стартира срещу политбюро на ГЕРБ емблематичното

дело номер едно

Отсреща, за връщане на Бойко Борисов на власт от провинцията плащат и командироват протести на трактористи, комбайнери, свиневъди, трудови колективи от чиновници, бизнесмени и непушачи-моралисти. Те подозрително приличат на ония протести от 1990-а, които бяха срещу връщане на имената на българските турци, но най си бяха за връщане на Т.Живков на власт.
В 42-я парламент стартират разследващи комисии срещу деформациите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Водещи журналисти се пребоядисват за броени часове. Висши структуроопределящи централни, областни, окръжни и местни функционери напускат партията в знак на закъсняло негодувание срещу въпросните деформации.
С други думи, пред партията на гражданина Борисов стои изключително неприятната процедура "10 ноември" на раздяла с властта, с любимия вожд и ръководител. Там вече са наясно, че каквото и да реши Конституционният съд, когато и да са следващите избори, Цветанов няма да е този, който ще брои бюлетините. Вече близо се вижда денят, когато в зала "Арена Армеец", на конференцията на партията, с бурни ръкопляскания просълзените делегати под съпровод на Веселин Маринов ще се разделят с Бойко Борисов с благодарности за неговото велико дело и неговата неуморна работа в интерес на българския народ, както и ще изберат лидери от задните редове, които да имат понятие от парламентарна партия в опозиция.
Трудностите идват оттам, че ГЕРБ е стопроцентова групировка на властта, а такива лидерски проекти са обречени на изчезване. Още повече че в политическата си еволюция герберите се намират в навечерието на Априлския пленум.
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ