04 Август 2024неделя07:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Допирни точки: БСП - Атака

ДУМА съпоставя позициите на двете партии преди преговорите за съставяне на правителство

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 1664

Водеща в българското общество в последните дни е темата ще могат ли парламентарните партии извън ГЕРБ да се споразумеят за програмно правителство. Медиите обаче почти не дискутират идеите на партиите за политика в различните сектори. Някои съзнателно нагнетяват внушенията, че "Атака" e твърде отдалечена дори от БСП като визия за управлението на България. Внимателният прочит, който ДУМА направи на платформата на БСП "Промяна за достоен живот в България" и на управленската програма на "Атака" - "Планът Сидеров", показва друго. Няма как да посочим тук всички сходства, но вижте поне някои основни намерения на двете партии в различните сектори. 

ФИНАНСИ

БСП: Ще насочим публичните разходи приоритетно към инвестиции за заетост, към образование, наука и иновации, към здравната и социалната сфера. Ангажираме се с:
- повишаване на събираемостта на данъци и други приходни източници; рязко ограничаване на контрабандата и свиване на сивата икономика;
- предлагаме замяна на "плоския" данък с прогресивно облагане на доходите на физическите лица;
- гражданите да се освободят от заплащане на банкови такси, когато правят преводи към бюджета;
- ползване на вътрешни и външни финансови ресурси за продуктивни инвестиции за развитие на икономиката и за повишаване на заетостта.
"Атака": Прогресивно подоходно облагане и премахване на плоския данък;
- отпадане на редица такси, които банките събират от клиентите си;
- създаване на специален фонд за развитие на научните изследвания, високи технологии, патенти.

ИКОНОМИКА, ЕНЕРГЕТИКА, ТУРИЗЪМ


БСП: Отхвърляме досегашната политика, която води до диктат на монополи и до изтощаване на българската икономика от чужди компании. Преразглеждане на действащи концесионни договори; запазване на значителен публичен дял (държавен или общински) в най-важните концесии. Предприемане на действия за завръщане на държавата в енергетиката, включително в електроразпределението.
"Атака": Ревизия на концесионните сделки. Одържавяване на ЕРД, ликвидиране на посредниците като дружества за топлинно счетоводство.
БСП: Освобождаване на малкия и среден бизнес от административния произвол; намаляване на разрешителните и лицензионни режими.
"Атака": Да се премахнат административните и законодателни пречки пред предприемачите - облекчаване на лицензионния режим, намаляване сроковете за получаване на разрешителни.
БСП: Осигуряване на реален достъп до повече обществени поръчки за малки и средни фирми чрез премахване на дискриминационните условия в тях.
"Атака": Осигуряване приоритет на българския бизнес при получаване на държавни поръчки, участие в приватизация и инфраструктурни проекти.
БСП: Увеличаване на възможностите за кредитиране на малкия и среден бизнес чрез Българската банка за развитие;
 - приемане на график за срочно разплащане на дължимите от държавата средства на бизнеса.
"Атака": Облекчено кредитиране на малките и средни предприятия от Банката за развитие и търговските банки;
  - съкратени процедури по издължаване на държавата спрямо малкия и среден бизнес.
БСП: Да се приеме 10-годишна програма за създаване на индустриални предприятия. Държавата да се грижи приоритетно за финансиране на науката, иновациите и за стимулиране на високотехнологични производства. Реиндустриализация на страната и развитие на производството.
"Атака": Национална стратегия "Технологична България".

ТРАНСПОРТ, СЪОБЩЕНИЯ


БСП: Да възстановим позициите на България като стратегически транспортен център на Балканите чрез изграждане и поддържане на съвременна транспортна инфраструктура, включително на черноморските и речни пристанища. Ще спрем приватизацията на БДЖ.
"Атака": Не на приватизацията на "Товарни превози". Оздравяване и развитие на железниците. възстановяване на търговския и риболовния флот.

ЗEМЕДЕЛИЕ И ХРАНИ


БСП: Ревизиране на политиките в горския сектор, за да спре безогледното изсичане на горите и за възобновяване на горския фонд.
"Атака": Пълна ревизия на всички сделки, свързани с държавни и общински земеделски земи и земи от горския фонд.
БСП: Подкрепа за кооперациите чрез промяна на досегашната политика, която привилегирова едрите земеделци. Значително да се повиши делът на българските продукти в изхранването на населението
"Атака": Създаване на качествено нов закон за земеделските кооперации.
БСП: Създаване на Агенция за земята с цел ефективно използване на земеделската земя и за предотвратяване на злоупотребите с държавния и общински поземлен фонд.
"Атака": Осъществяване на държавен проект за разработване на близо 5 млн. дка пустеещи и необработваеми земи.

ОБРАЗОВАНИЕ

БСП: Издигане на престижа и на социалния статус на българския учител чрез увеличаване на възнагражденията и въвеждане на държавен стандарт за учителския труд;
- установяване на национални критерии за заемане на академични длъжности.
"Атака": Българският учител - добре заплатен и защитен;
- въвеждане на национални критерии за научно израстване и хабилитиране на български учени.
БСП: Ролята на държавата е да осигурява издръжката в държавните и общинските училища, да подкрепя училищата в малките населени места, включително с допълнителни субсидии, а не да финансира частното образование.
"Атака": Против държавната помощ за частните училища и детски градини.

КУЛТУРА


БСП: Ние сме за държавна подкрепа за съвременни български културни проекти и автори, за запазване и развитие на читалищата като духовни средища, за съхраняване и популяризиране на националното културно наследство. Подкрепяме културните индустрии.
"Атака": Културното наследство - източник на доходи за страната, приоритетно финансиране на читалищата.

ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА


БСП: Спиране на увеличаването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;
- въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж и/или възраст;
- ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход; периодично преизчисляване на старите пенсии;
- да преминем през втората половина на мандата към семейно подоходно облагане.
"Атака": Преразглеждане на пенсионната система, отмяна на точковата система. В следващите 10 г. не се предвижда повишаване на пенсионната възраст. Пенсиите да се индексират всяка година според процента на инфлация. Семейно подоходно облагане.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


БСП: Засилване на ролята на държавата и за промяна на статуса на лечебните заведения като търговски дружества. Спешната медицинска помощ да стане наистина спешна и да остане държавна.
"Атака": Болничните заведения да се преструктурират от търговски дружества в дружества за здравни грижи. Спешната помощ да остане самостоятелно звено.
БСП: Промяна в здравния модел чрез засилване на ролята на държавата в областта на здравеопазването.
"Атака": Здравният монопол трябва да бъде разбит и държавата да поеме функциите на здравеопазването.
БСП: Въвеждане на справедлива единна методика за оценка на труда на категориите персонал в болниците и заплащане съобразно индивидуалния принос.
"Атака": Заплатите на медицинския персонал да се определят по специален за МЗ класификатор, съобразен с квалификацията и резултатите от работата на отделния субект.
БСП: Специално внимание на майчиното и детското здравеопазване.
"Атака": Приоритетно развитие на репродуктивната медицина (раждаемостта и детското здравеопазване).
БСП: Въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени и трудно достъпни райони, както и целеви субсидии за общинските болници там.
"Атака": Да се смени досегашният модел на болничната помощ, като се постигне равноправен и еднакъв достъп във всички области на страната. За целта държавата да поддържа с адекватно финансиране болници съобразно броя на населението във всички областни центрове.

ВЪТРЕШНИ РАБОТИ


БСП: Предприемаме незабавни мерки за овладяване и ограничаване на престъпността чрез по-голямо присъствие на полицията "на терен" и взаимодействие между нея, общинските власти и граждански инициативи.
"Атака": Всяко българско село ще бъде обезпечено с присъствие на полиция и незабавна намеса при случаи на битова престъпност. Мерките за посегателство върху чужд имот и насилие над гражданите ще бъдат завишени. Създаване на истинска общинска полиция, която да има всички правомощия на полицейските части и да бъде подчинена на кметството на съответната община.

Съпостави програмите Светла Василева
(Следва "Допирни точки: БСП-ДПС")

 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ