10 Юли 2024сряда14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заради липса на контрол губим милиони

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 873

Всеки път се убеждавам, че контролът върху извършената работа, независимо от това дали става дума за малки или големи проекти, е недостатъчен. Поредният случай е магистрала "Марица". Вече се оформят "улеите", които оставят тировете по дясната лента за движение и в двете посоки. На някои места ясно се усеща, че пътят отдолу е пропаднал. На други места има вече кръпки от ремонтни работи. Виждат се дефектите в районите на мостовите съоръжения, като проблемът е в денивелацията.
Спомням си разказите на г-н Върбанов, мой приятел, който е бил някакъв отговорник при изграждането на градове в Украйна и Русия, строени от български фирми за нуждите на Съветската армия, която е трябвало да напусне ГДР след падането на "стената". Често давам този пример. Нашите строители се зарадвали на високите цени, които им обещали германците, и набързо "нащракали" плочките по баните в един от блоковете. След това дошъл някакъв германец, както те се изразиха, "с очилца", извадил чукче и разбил плочки за десетки хиляди долари. Наложило се да ги поправят за сметка на фирмата строител. Повече не допуснали подобна грешка.
Спомням си за случай, разказан ми от наш строител, който правил пътища в Ирак. И там нашите се опитвали да хитруват с качеството, но още първия път ги хванали в крачка. Точно решили, че са спечелили повече от нормалното, прецаквайки клиента, и онзи решил да приеме обекта в полунощ. Нашите се втрещили, но няма как - съгласили се. Точно в 24 ч. приемната комисия докарала десетки цистерни с вода и я излели на магистралата. Включили светлините на колите и цялата работа станала от ясна по-ясна. След този случай строителите ни много внимавали.
Кога ще се появят и у нас такива фирми, които да приемат големите строежи, правени с европейски фондове и с пари от бюджета? Кога ще се появи комисия, която да приеме магистралите по начина, по който иракчаните са го правели преди години? Кога ще се появи онзи с "очилцата"? Колкото и пари да му дадем, все ще са малко, като се има предвид колко губим сега от некачествено строителство, платено с милиарди левове от бюджета.
Добри КОЛЕВ, София

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 205

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 175

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ