09 Юли 2024вторник20:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

РАНГЛИСТАТА

/ брой: 2

автор:Тодор Коруев

visibility 1425

Около Нова година е угодно време за анкети, ранглисти, допитвания, сиреч за равносметки. Та и аз се разрових в числата и процентите на най-различни класации и статистики, да огледам къде сме ние. И се видя: по-надолу няма накъде. Последни места на клетата ни държава, колкото щете. Евростат отреди на България мястото на опашката в ЕС по минимална работна заплата. Най на дъното сме по производителност на труда.
 Последните стават и първи. Сред европейските страни сме на върха по бедност. Вместо да настигаме другите, Бойко Борисов иска те да се сринат на нашия хал - да изравнят заплатите и пенсиите си с нашите. Да видят те тогава как се оцелява. Нашата средна заплата е 352 евро, ала дори Босна и Херцеговина и Черна гора, които още не са заличили раните от войните, са ни изпреварили, нищо че нашият БВП е по-голям. Тия държавици били в категория "частично свободни", а България в - "свободни". Но пък защо ли сме на последно място по свобода на словото (според "Репортери без граници")? Средният доход на българина за тримесечие е 978 лева, а разходите му са 917 лева. 51 на сто от нашенци едва свързват двата края, съобщи Европарламентът. Всеки втори българин е сиромах, а страната ни е най-бедната в ЕС, най-пропадналият регион в него е Северозападна България. Прагът на бедност у нас е 211 лева. 92 на сто от запитаните българи в проучване на Евробарометър са отговорили, че мизерстват. По други "сметки" бедняците са 1,6 млн. души, или всеки трети българин живее под чертата. Ако под нея все още може да се живее. Естествено има и богати. Според Галъп 10 процента от най-богатите притежават 41,5 на сто от съвкупните доходи на българските домакинства. 2 на сто от богатите имат за харчилък по 14 000 лева на месец. А 10-те  процента от домакинствата, които са в мазето на обществото, притежават 1,8% от съвкупния продукт, т.е. тънат в мизерия. 2124 лева на месец е минимумът четиричленно семейство що-годе да преживее, или по 531 лв. на глава.  
България е на европейската опашка и по показателя кредитиране на малки и средни предприятия. У нас 80 на сто от фирмите имат просрочени несъбрани вземания. В същото време държавата дължи още 500 милиона на бизнеса. Сивият сектор смуче от хазната 10 млрд. годишно, 70 на сто от икономиката ни работи отвъд закона. Чуждите инвестиции за година са намалели с 40 на сто.
На всичкото отгоре сме категорични първенци в ЕС по корупция. Индексът ни тази година е 3,3 и ни нареди на 83-о място в света. Дишаме вече прахта и на Румъния, тя ни изпревари, макар че доскоро се движехме в пакет. На първо място сме и по софтуерно пиратство, за битовата престъпност няма кой нещичко да каже, всичко се замита. По проституция сме сред първите пет в Европа. А затворите ни са най-мизерните на стария континент.
Средният българин според учените от БАН е над 50-годишен, недостатъчно образован и болен. Отрицателният прираст на нацията е 4-5 души на 1000 българи. Населението се топи и застарява. България е първа по смъртност в Европа - 14-14,6 на 1000 души, а средната продължителност на живот е най-ниска - при мъжете - 70, при жените  - 77 години. Детската смъртност е под 10%, но и тя е висока в сравнение в повечето страни от ЕС. И  няма да намалее с "курбани", както ни поучава премиерът. Позволете да му напомня, че сме и на последно място по качество на здравните услуги в общността.    
Българчетата четат най-зле от всички деца в Европейския съюз. 41 на сто от 15-годишните у нас още сричат. Една трета не завършват гимназия. Министър Сергей Игнатов призна, че у нас има 80 000 неграмотни, върнали сме се 70 години назад. Всеки втори в България не си купува книга.
Всеки пети у нас полудява или, казано по-евфемистично, има психически проблеми. Средно по трима души на ден правят опит за самоубийство, а първото място по успешни самоубийства никой не може да ни отнеме. Всяко осмо дете у нас става сексуална жертва. 17 на сто от учениците са опитвали наркотици.
Тогава не е чудно, че сме сред най-нещастните нации, посочиха ни 164-ото място от 178 страни. По-щастливи от нас са румънците (136), сърбите (136), македонците (146), турците (133), либийците (108). Гърците са на 84-то, нищо че сега правят изкуствено дишане на икономиката си. 
Изпаднахме на дъното и в ранглистата във футбола, вече сме на 85-о място, пред нас са дори Габон, Зимбабве, Мали, Антигуа. Премиерът, звездата на "Витоша" - Бистрица, да беше кандисал да стане футболист номер 1 на годината, пък и завинаги, ако не друго, поне  футбола щеше да оправи.
Народът пък се пита кога ще видим светлина в тунела. Отговорът се знае - когато излезем от него. Ама като влакът е спрял в тунела...
     
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ