09 Юли 2024вторник18:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Костенурката

/ брой: 268

автор:Тодор Коруев

visibility 1800

Много се издума за Катуница, че ме беше страх и аз да продумам, тъй като се съмнявах, че ще успея да добавя нещо, ако не умно, то поне полезно за изхода от тая зловеща и зловонна история. След която каквото и грозно и срамно име да турим на държавата ни, няма да сбъркаме. Минаха 40-те, та вече и повече скръбни дни за близките на Ангел и Петър, дечица, отишли си на пусто, и кандилата на гробовете им горят, парят очите и бодат сърцата. Но няма какво да успокои душите на катунчани, попарени от трагедията, предизвикана от деребействата на самопровъзгласил се цар. Феодал с династия, мутра с клан, мафиот под закрила, каквито могат да  битуват само в страна като България, където всичко се продава и купува, но най-върви търговията с човешки съвести.
"Като се катурна Катуница", прокурори, комисари и други звани започнаха да ни набиват в главите, че много преди Кирил Рашков да изпрати бусове килъри да газят катунчани, срещу него и фамилията му се водили оперативно-следствени действия. Не нам тия! Не можеш да върнеш пастата за зъби в тубата, както казва Уди Алън. А защо трябваше Катуница да погребва деца, защо трябваше да се зачернят семейства, защо трябва да бъдат премазани още няколко души, защо трябваше да се опожаряват къщи. Не се ли знаеше поне очевидното, че Цар Киро произвежда алкохол (през 2009 г. митничари затварят спиртоварната, а сега се оказва, че са изиграни - няма я дестилационната колона, струваща 4-5 млн. лева!), ала "поминува в данъчен рай", осигурен му от НАП. И как така отведнъж наизлизаха толкова много доказателства за престъпленията на клана Рашкови. Изпълзяха и костенурките. И затуй се хващам за перото.
Откриха ги във фамилната къща на цар Киро, 28 на брой шипоопашати и шипобедрени. Костенурката с латинското си име testudinidae, и без него е символ на успех, здраве, дълголетие, търпение, благоденствие и какво ли не още. Казват, че тия пълзящи черупести крепости са талисмани на всяка кариера, те се радват на небесната подкрепа и защита. Знаел ли е това Кирил Рашков, или не, не мога да гадая, но горките "горски пилета", с това име ги предлагаха сготвени навремето в пловдивските гостилници, нямат и хабер, че служат на завършена мутра, чиято "кариера" (ако тая дума може да замести други две - разбойничеството и бандитизма) се гради на два етажа. Нагоре - "подкуп и рушвет", надолу - "бой и страх". Тая система у нас минава, тя дори работи безаварийно.
 Но народецът на Катуница взе, че изока. Не ще да е повярвал, че живее в гражданско общество. Не ще да се е убедил, че обитава правова държава. От няма къде. Дошло му до гушата. Години наред катунчани дирили справедливост срещу посегателствата, заканите и насилията на циганския барон, жалвали са къде ли не неведнъж и дваж - но от властимащите - "ни вопъл, ни стон". Ала пролятата кръв и пресните гробове взривиха гнева им. И отечеството започна да се буни и да се вайка. 
 Металотърсачите на мобилизираните археолози не намериха злато в поселенията на цар Киро. Да не е луд да го закопава, докато има сейфове по банките - български и швейцарски. Определят богатството му къде 200 милиона евро. Ала попаднаха на друго забранено имане - костенурки, защитени от закона като изчезващ вид. И слава богу. Сега вече съм сигурен, че кланът на цар Киро, който плашел "гяурите" с рязане на глави, който провождал убийци срещу недоволните, сиреч вещаел и сеел смърт, тровел народа с менте алкохол, пращал джебчии зад граница, търгувал с проститутки, купувал гласове на изборите, криел данъци, строил си палати незаконно, ограждал общински имоти като свои... вече е в капана. Не в капана на полицията, следствието, прокуратурата или съда. Попадна в капана на костенурките, които изглежда преди държавата с всичките й там органи разбраха, че си имат работа с тартор на мафиоти и спряха "небесната подкрепа и защита" над него.
Има ли в къщата на цар Киро костенурки? Има. Забранени ли са от закона? Забранени са. Значи няма мърдане. Полицейските комисари не ще го усукват: "Ние работим само на базата на факти и конкретни ситуации". Съдиите няма как да рекат: "Няма доказателства!" Нашенският съд може да прости на злосторника, ала заради костенурките прошка няма. Очаква го затвор до 3 години. А ако наистина пратят цар Киро и клана му в дрънголника, в което катунчани не вярват, си струва да издигнат паметник на костенурката. Защото тя може да се окаже спасителката на селото, а и не само на него. Пустата му баба Костенурка! Тя помни от времето на динозаврите, древна е мъдростта й. От нея знаем, че ще е голям резил, дори цар Киро и компания да влязат в затвора, да се замаже кои са държали десетилетия чадъра над него.   
       

 
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 380

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 427

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 332

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 377

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ