09 Юли 2024вторник20:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АДА ТЕПЕ

/ брой: 8

автор:Тодор Коруев

visibility 2079

То да бе Дънди крокодила, с мед да го храниш, ала из разградената ни страна от доста време се е разшетал "Дънди прешъс металс". И пословичната наша доверчивост, да не кажа глупост, направи от канадски фонд, занимаващ се с недвижими имоти, златодобивна компания. Тия пусти канадци, като са толкова ербап, защо не си дирят златото по техните клондайци?
Че глупостта ни е необхватна, се вижда от факта, че на "Болкан минерал енд майнинг"- дъщерно дружество на "Дънди", бе поднесено просто на тава удостоверение за търговско откритие на златното находище "Хан Крум" на Ада тепе. Нищо, че находището край Крумовград си е откритие на българските геолози и то е направено много-много преди 2000-ата, когато колонизаторите туриха ограждания на Ада тепе и имитираха геопроучване. Който не вярва, може да провери в Геофонда на бившия Комитет по геология, там се пазят докладите на нашите геолози, геофизици и геохимици от 1985 г. и находището "Хан Крум" може да се види на металогенно-прогнозната карта. За оскърбително обидното, дори позорно отношение към родната наука не смея да отворя дума, не е първица. И не за първи път чуждата кокошка става патка. Да присвоиш нечие откритие в нормалните страни е осъдително деяние, но не и у нас. А ако се поразровим повечко кой, как и защо пусна "Дънди" да си разиграва кончето у нас, няма начин да не се развони. Допре ли работата до злато, корупцията е по-мащабна.
Впрочем дори да тръгне добиването в "Хан Крум" (не дай, Боже!), България от него злато няма да види. Защото не сме си вързали гащите. В Челопеч "Дънди" направо си ни ограбва - плаща смешно ниска концесионна такса за годишен добив на злато, мед и сребро. Компанията изнася концентрата в Намибия. Какво вади там от него, само тя си знае. От проф. Вълко Гергелчев, един от геолозите, най-запознати със златните ни ресурси, научих, че с концентрата към Намибия пътуват и още много редки минерали - телур, галий, селен, антимон, бисмут, никел, кадмий, индий, паладий, платина... А за тях държавата ни не получава нито цент.          
  А сега да идем в Крумовград при моите източнородопски земляци. Ада тепе е кълбо от страсти, на път е да се превърне в цирей заради златото в находището, носещо името на Крум Страшни, а може би заради необходимостта от Крумови закони срещу продажниците. Вече 11 години в южния градец воюват с колониалните попълзновения на "Наван" и "Дънди", основаха гражданско сдружение, наречено "Живот за Крумовград", което защитава народеца, страхуващ се за здравето си, за природата, за имотите си. А той е най-златното злато. Находището "Хан Крум" се намира на километър от града и на 800 метра от вододайната му зона, така с право тук се питат за бъдещето на светата троица: вода, въздух и почва. Не са забравили, че Иван Костов пусна гювеч - без търг, мандат на "Наван" за проучване на Ада тепе, че царското правителство уреди "Дънди" да плащат 1,5% от добитото, а ако щат да се задавят с останалите 98,5 процента, тяхна си работа. Тройното правителство продължи "дънданията" с имитиране на напредък - договорено бе създаване на съвместно дружество между "Дънди" и държавата в съотношение 75:25%. Бойко-Борисовият кабинет подкрепи всецяло "инвестиционното намерение" на канадските златотърсачи-самодейци. Министърката Нора Караджова била готова да живее в Крумовград, защото проектът отговарял на Европейската директива за минни отпадъци и препоръчва златодобива като "манна небесна" за общината. Да, ама дали ще я приемат там. Бойко Борисов го бива да осигурява спонсори за спортистите, навързал се с "Болкан" да подкрепя финансово грациите на Илиана Раева, та и нея намразиха в Крумовград. И който не знае, под Ада тепе освен че лежат 30 тона злато, има древен рудник - може би най-старият в Европа, и светилище. Познайте кой пуска пари за разкопките - канадците. Мило и драго дават, само да се докопат до златото, да си го отнесат с концентрата в Намибия. А пък сдружението "Живот за Крумовград", което не намира справедливост в родината си, ще я търси в Брюксел.
Спомних си думи на поета Кирил Христов, писани през 1939 г.: "Аз съм горд, че българинът не принадлежи към ония народи, които са в състояние да изкъртят от земята и камъните и да ги продават в чужбина..." Май днес не бихме могли да ги повторим, щото позволяваме да изкъртят и златото от родните недра. А тия и други канадски златотърсачи се усукват вече и около находищата край Трън и Ракитово, в Тополовград и Гълъбово намерили разграден двор, който ги води към златните жили. Българските геолози пък се умориха да пишат протестни писма. Но властниците предпочитат друг епистоларен жанр - похвалните слова. Протестните ги изнервят, затуй не ги четат.

 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ