16 Август 2024петък02:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Консултант

"Няма какво да ми вземат"? Не се заблуждавайте!

Какво се случва, ако не можем да плащаме месечните си вноски по кредита?

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 106

Непредвидена ситуация, липса на авариен фонд, загуба на източника на доходи и много други - причините да изпаднем в ситуация да не можем да обслужваме вноските по кредита си могат да бъдат разнообразни. При всички случаи трябва да сме наясно какво произтича от това по отношение на задълженията ни към кредитора и до какви последици може да доведе, за да предприемем навременни мерки.
Според разпоредбите на Закона за кредитните институции дори и при забава и непогасяване от само една вноска, банката-кредитор има право да обяви кредита за предсрочно изискуем и да търси своите права до пълното погасяване на задължението. Рядко банките пристъпват към тази процедура на такъв ранен етап от забавата, тъй като е по-изгодно да намерят заедно с кредитополучателя общо ефективно решение - това обаче не бива да ни успокоява, а да ни даде тласък да търсим проактивно комуникация и диалог.
Та какво се случва, ако не плащаме кредита си? Има специфики, които касаят процесите според вида кредитиране, условията на кредитора, типа кредитополучател и т.н., но тук ще представим най-общо основните ситуации.
Ако бъде пропуснато плащане, вероятно ще бъдат начислени

такси за закъснение или неустойки

Тези такси могат да варират в зависимост от условията на заема. Важно е да сме наясно с договора и общите условия на кредитната институция или да се свържем с тях, за да разберем конкретните последици от пропуснатите плащания.
Ако бъдат пропуснати няколко последователни плащания, кредиторът може да изпрати уведомление и да обяви договора за кредит за изцяло предсрочно изискуем. След обявяване на предсрочната изискуемост на целия кредит или за съответните непогасени вноски, кредиторът чрез процедура пред Районния съд има право да се снабди с изпълнителен лист, с който се удостоверява, че може да реализира принудително изпълнение на задължението. Банките имат право по закон с извлечение за задължението от счетоводните си книги да се снабдят с изпълнителен лист и заповед за незабавно изпълнение. Важно е да се знае, че възражението срещу заповедта няма да спре изпълнението, което кредиторът е предприел.
Въз основа на издадения изпълнителен лист и заповед за незабавно изпълнение се образува изпълнително дело. На длъжника се връчва покана и му се предоставя двуседмичен срок за доброволно погасяване на дълга от връчването й. Обикновено още с образуване на изпълнителното дело и в срока на доброволното изпълнение по искане на кредитора ЧСИ налага възбрана върху недвижимото имущество на длъжника, запори върху вземанията му по банкови сметки, трудово възнаграждение, МПС и др.

Какво се случва с обезпечението при предсрочно изискуем заем?

Кредитното обезпечение представлява актив или имущество, което е заложено от кредитополучателя на кредитора като гаранция за заема или кредитната линия. Използва се при различни видове заеми като ипотеки, заеми за автомобили, бизнес заеми и др. И съответно може да има различни форми - недвижими имоти, превозни средства, инвентар, оборудване или финансови инструменти като акции или облигации.
Обезпечението служи като форма на защита за кредитора, в случай че кредитополучателят просрочи плащането. Предоставяйки обезпечение, кредитополучателите често могат да осигурят по-добри условия под формата на по-ниски лихви или по-високи лимити за заемане, в сравнение с необезпечени заеми.
Кредиторът обикновено държи залог върху обезпечението, което му дава правото да продаде актива и да използва средствата от продажбата, ако кредитополучателят не успее да изпълни своите задължения по заема. Стойността на обезпечението се оценява от заемодателя, за да се определи съотношението заем към стойност. Отпусната сума на заема може да е по-ниска от оценената стойност на активите - така заемодателят получава по-високо ниво на сигурност.
Ако в резултат на просрочие заемодателят реализира обезпечението, постъпленията от продажбата се разпределят, за да покрият непогасения остатък по кредита и всички свързани лихви и такси. Ако има останала сума, тя се връща на кредитополучателя. Но в случай че постъпленията са недостатъчни, кредитополучателят носи отговорност за изплащането на оставащия дълг с цялото си налично имущество.

Има ли какво да вземе банката, ако няма обезпечение по кредита?

Това дали има обезпечение по заема дава предимство на съответния кредитор пред всички останали по отношение на сумата, реализирана от продажбата на въпросния актив. Но длъжникът отговаря за кредита с цялото си имущество.
Кредиторът може да избере дали да насочи вземането си към съдлъжник или поръчител по заема, да запорира банкови сметки, да се насочи към други активи, да реализира обезпечението по кредита (ако има такова) - или всичко изброено, до покриване на размера на дълга.

Какво имущество и доходи не могат да бъдат запорирани?

Има т.нар. несеквестируемост на единственото жилище. Т.е. ако длъжникът (и членовете на семейството, с които живее) има само един имот и той не надхвърля жилищните му нужди, този имот не може да подлежи на принудително изпълнение за погасяване на дълга. Това обаче не важи в случаите, когато въпросният имот, макар и единствен за длъжника, служи като обезпечение по предсрочно изискуемия кредит (често при ипотечно кредитиране).
Запори не могат да бъдат прилагани върху обезщетения като майчинство, болнични, социални помощи, вземания за издръжка и пр. При доходи от трудов договор, пенсия или свободна професия или други доходи, има определен "защитен" праг на дохода.
Какво да направим, ако установим, че не можем да изпълняваме задълженията си по изплащане на кредита?
"Няма какво да ми вземат"? Не се осланяйте на подобно твърдение, защото рискувате да се превърнете във вечния длъжник, който никога не може да има собственост на свое име, да получава добри доходи, да спестява и да инвестира. Не е рядкост банките да продадат своето вземане на фирми за събиране на задължения, които са особено настоятелни спрямо длъжниците си.


Съвети как да постъпим в тежката ситуация

Важно е да обърнем внимание, че при просрочие и процедура по неизпълнение задълженията по един заем растат драстично - не само от лихви, такси и неустойки, но и с всички разходи за адвокати, ЧСИ и процес. Рискуваме с подобна процедура да се окажем със задължение, двойно по-голямо от изтегления кредит.
- Свържете се с вашия кредитор:
Ако очаквате трудности при извършването на регулярните плащания, от решаващо значение е да се свържете с кредитора възможно най-скоро. Обяснете ситуацията, обсъдете предизвикателствата и потенциални опции за временно облекчение, промяна на вноските или плана за погасяване, рефинансиране и пр. Кредитната институция в общия случай има интерес да предоговори с длъжника разумни условия за двете страни, ако това е възможно, вместо да влиза в процес.
- Създайте бюджет и приоритизирайте разходите:
Оценете цялостното си финансово състояние и организирайте бюджета си, за да приоритизирате основните разходи. Определете дали има области, в които можете да намалите разходите, за да освободите средства за задълженията по заема.
- Потърсете правен и финансов съвет:
Ако имате затруднения с плащанията по своя кредит, може да е от полза да се консултирате с финансов съветник, адвокат или жилищен консултант. Специалистът може да разгледа проблема от различни ъгли и да предложи решение или съдействие за по-ефективна комуникация с кредитора.

Dir.bg

1700 работници от "Марица Изток" - предсрочно в пенсия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 155

Спират разширението на "Чирен" заради проверката на Кьовеши

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 155

LNG терминалът в Александруполис ще заработи на 1 октомври

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 155

2% ръст на икономиката през второто тримесечие

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 155

Гърция се залавя с пожара до България

автор:Дума

visibility 702

/ брой: 155

Протест в Братислава срещу словашката култура

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 155

Масови съкращения в германската икономика

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 155

Накратко

автор:Дума

visibility 2322

/ брой: 155

Чудна Картинка

автор:Нора Стоичкова

visibility 1892

/ брой: 155

Излизаме от релсите

visibility 1604

/ брой: 155

Радев, спаси децата ни!

автор:Юри Михалков

visibility 1363

/ брой: 155

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 754

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ