09 Юли 2024вторник23:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсионери и бонуси

Неприемливо е на гърба на ощетените да се създават облагодетелствани

/ брой: 52

visibility 965

Кръстю Стоилов

През последните две седмици стана известно на българската общественост, че хора, оглавяващи институции в страната и управляващи милиарди левове, предоставени им от държавния бюджет на България, освен направеното "на ползу роду", са наредили да се изплатят бонуси на подчинените им. В това няма нищо лошо. Така са постъпвали и постъпват мнозина директори, председатели, министри... Различното днес е, че то се реализира от ръководните кадри на ГЕРБ - управляващата страната партия, която дойде на власт, известно на всички ни в името на какво. Те вече трета година държат замразени пенсиите на над 2,5 милиона български граждани в абсолютен разрез с възприетото и узаконено на международно, в т.ч. европейско, и национално равнище. Известно е, че пенсиите за прослужено време се осъвременяват в съответствие с индекса на инфлацията. Министърът на социалната политика, който отговаря и за пенсионерите, често, много често говори по различни медии - радиа, телевизии, вестници, списания, но никога не се докосва до въпроса защо са замразени пенсиите ни и не се осъвременяват в съответствие със закона? Не е възможно той да не е знаел, че в НЗОК, и далеч не само там, са раздавани години наред бонуси от пет- и шестцифрени суми, а вероятно и по-големи. Нима е допустимо министрите, включително и на Министерството на здравеопазването, да раздават милиони за добра работа на подчинените си, а министърът на социалната политика да не отпусне стотинка на пенсионерите? Убеден съм, че и в останалите министерства са раздавали такива награди.
    Да, ние, които сме в пенсионна възраст, сме работили десетилетия (аз - 52 години), при това с доказано добри резултати, и до идването на ГЕРБ на власт всяка година сме имали коледна (новогодишна) пенсия. Не голяма, но сме я получавали. При това нашият принос за икономиката и сигурността на страната значително превишава този на днешните чиновници. Доказателство за това е, че вече над 20 години се раздържавява, приватизира онова, което създадохме ние. Стойността на материалните активи в началото на прилагането на пазарните механизми в икономиката и демократизирането на общественото и държавно устройство на България е добре известна - стотици милиарди левове. Всичко това, по здравата логика, е отишло в бюджета на държавата. А лихвите? Сребърният фонд е някакъв дребен процент от стойността на продаденото. Та как така ние, създателите му, не можем да получим нищо освен неактуализираните си в съответствие с процента на инфлацията пенсии за прослужено време?
    Спомням си срещите с вас, г-н социален министър, и група пенсионери в сградата на министерството ви, където обсъждахме социални и пенсионни проблеми. Вие бяхте много отворен и отзивчив към нуждите ни. Защо всичко секна и ние сме на произвола на съдбата? За нас не само вие, а и други от ГЕРБ, избягвате вече да говорите. Не съм чул или прочел становище на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов по пенсионния проблем на страната. Сигурен съм, че и той има близки възрастни хора.
    Е, да, но онова, което купувах от магазина за хранителни стоки в квартала за 18-20 лв. преди година, днес ми струва 29-30 лв. и повече, но пенсията ми не е увеличена с 1/3 от стойността й.
    Възниква въпросът защо днешните управляващи, които така добре обгрижват чиновниците си, не правят това и за пенсионерите? Нима ние сме втора ръка граждани на България? Докога трябва да затягаме коланите? Неслучайно мнозина казват "Положението е непоносимо".
    Ако се счита, че нашият ред ще дойде след още две години, мнозина от нас по силата на биологичните закони ще бъдат в отвъдното. Боже опази, ако някой може да помисли, че обгрижването на пенсионерите ще бъде възможно едва след това, когато те станат по-малко на брой... Ние, пенсионерите, имаме нужда от привеждане на пенсиите ни за прослужено време в съответствие с процента на инфлацията за целия период, през който те са замразени, днес - утре ще бъде твърде късно.
    Ние не хленчим! Живели сме като горди хора, изпълнили дълга си към род и родина. В заключителния етап от жизнения си път ще бъдем такива, каквито бяхме.
    Неприемливо е на гърба на ощетените да се създават облагодетелствани!
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ