09 Юли 2024вторник20:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как се печелят олимпийски медали

/ брой: 184

visibility 357


Китай и САЩ са безапелационни лидери на 30-те летни Олимпийски игри в Лондон. Освен тях в първата десетка се нареждат и няколко европейски държави - Франция, Великобритания, Германия и Италия. Само след няколко години тази картина може да се промени, смятат американските икономисти Тейлър Кауън от Университета "Джордж Мейсън" и неговият колега Кевин Гриър от Университета на Оклахома. Те са определили факторите, които влияят на олимпийските постижения, и са достигнали до извода, че както и в световната икономика, лидерството на олимпиадите зависи от суровините, т.е. от демографията, и финансовите средства, които могат да бъдат похарчени за подготовката на спортистите. За момента съвпадението на тези два фактора обяснява лидерската позиция на Китай.
Ако приемем, че способностите за постигане на спортни постижения са еднакво разпределени в целия свят, можем да предположим, че колкото е по-голямо населението на една страна, толкова по-големи са нейните шансове за спортни успехи. Ако парите са малко и страната се състои предимно от селско население, то тя едва ли има добра инфраструктура, за да развива спорта, вероятно там спортът не се подкрепя от държавата и частния бизнес. Въз основа на тези два фактора икономистите са направили своята прогноза относно

бъдещото разпределение на призовете

То ще бъде все по-разнообразно. Делът на десетте лидери, на които още през 1988 г. се падаха 81% от медалите, ще намалява успоредно със забавянето на растежа на населението и икономиките на развитите страни. На техния фон бързорастящите развиващи се страни с добра демография ще имат все повече шансове за победа. Япония ще губи позиции заради застаряването и намаляването на населението. Италия ще последва Япония - ще си кажат своята дума демографските проблеми и европейската дългова криза, заради която намаляват олимпийските бюджети.
Следващите Олимпийски игри ще са в Рио де Жанейро през 2016 г. Бразилия рязко ще увеличи бюджета за подготовка на спортистите. Затова на тези и на следващите игри ще има добри резултати. Все по-големи успехи ще имат африканските страни. Там постепенно расте средната класа, а заедно с нея и шансовете, че бъдещата спортна звезда навреме ще бъде забелязана и ще започне да тренира. Още повече, че в тези страни населението все още нараства, а това означава, че броят на потенциалните спортисти се увеличава.

Китай ще загуби лидерското си място

След 15 години средностатистическият китаец ще бъде по-възрастен от средностатистическия американец. Причината е политиката "едно дете". През 2009 г. едва 167 млн. души, или 1/8 от населението, беше над 60 г., а през 2050 г. тази група ще наброява 480 млн. души. Страната ще застарее по-бързо, отколкото наистина ще забогатее. Икономистите не са правили отделна прогноза за Русия, но е ясно, че руските спортисти ще печелят все по-малко медали. Демографията ще си каже думата.

Стратегия на успеха

Но дори ако страните нямат голямо население, те не трябва да се отчайват - има начини как да победят. Олимпиадата трябва да е главен приоритет. Държавата може да насочи всички ресурси за развитието на спортистите и тяхната подготовка за Олимпиадата. Именно чрез такава стратегия държавата домакин обикновено печели значително повече медали, отколкото може да се предположи, изхождайки от нейното население и доходи. Тези страни изразходват непропорционално голям дял от своя доход за спортния бюджет. Добрият пример е Великобритания, която в течение на дълги години нямаше значителни успехи на Олимпийски игри. За това пък на игрите в Пекин колоездачът Крис Хой спечели три златни медала. Едва ли можем да се учудваме, защото за подготовката на състезателите бяха отпуснати 7,8 млрд. щ.д. Парите дойдоха от доходите от лотариите. В Пекин Великобритания спечели 48 медала, а в Лондон вече са 18. Сега тя е трета в класирането. Сходна политика водеше и бившият СССР - инвестициите бяха концентрирани около едно или друго спортно събитие. В момента такава политика се провежда и от Китай.
Държавите с дълга брегова ивица обикновено имат по-големи успехи в плуване, сърфинг и др. водни спортове. Страните, разположени високо над морското равнище, подготвят по-добри бегачи на дълги разстояния. В плажния волейбол седем от осем медала са печелени от САЩ и Бразилия. Тяхната хегемония е била нарушена само веднъж от Австралия. На Олимпиадата през 2008 г. Ямайка учуди всички, печелейки 11 медала. Кения взе 14 отличия. Двете държави се възползваха от конкурентните си предимства - всичките им медали са спечелени в бяганията.
Вниманието трябва да се концентрира върху спортовете, които носят повече медали. Броят на отличията в различните олимпийски дисциплини също е различен. В бокса всяка категория може да донесе пълен комплект медали, както и в таекуондото - четири медала във всяка категория. Подобна щедрост има само в индивидуалните спортове.
За бедна държава не е изгодно да развива баскетбол, но затова е добре да развива бокс, вдигане на тежести или стрелба. Към тази стратегия се придържа бедна България (б.р. - така е в оригинала). Има и стратегически внос. Държавата може да внася тези спортисти, които са й необходими. Не е задължително те да са родени в страната - достатъчно е да са нейни граждани.

Назаем от vesti.bg

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ