09 Юли 2024вторник16:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изборът на висши магистрати - мечти и реалност

Лапчо, Смукчо и кривосъдните Калинки

/ брой: 269

visibility 1221

Ивайло Зартов

Наскоро гледах по телевизията шоу, на което не му разбрах смисъла. Депутати представяха кандидатите за ВСС. На трибуната излизаха представители на различни политически партии и ни разказваха кой от кандидатите колко дълъг трудов стаж имал, къде бил работил, какви длъжности е заемал до днес. Останах с впечатлението, че се опитват да ни кажат - "Тези хора не са Калинки, тези си имат дипломи". Хубаво, успяха да ми го внушат, дипломи и трудов стаж имат. Браво! Това си е изключителен успех да назначиш някой за Висшия Съдебен Съвет и този някой да има диплома и трудов стаж по специалността. Велико! По тези критерии обаче могат да се предложат един стадион хора,

кое накара политиците да предпочетат

точно тези лица?
Никой от изказващите се не си призна, не каза: "Предлагам го, защото така ми наредиха олигарсите Лапчо и Смукчо, защото е послушен на партията, взима подкупи и върши работа, без да задава въпроси, защото ходим заедно на лов, защото имаме общ бизнес, защото сме роднини, защото сме любовници, защото пие, без да повръща..."
Никой не извади нещо истинско, някаква реална причина, за да предложат именно своя любимец в тога. Цялата процедура протече някак парадно нагласено като партийно събрание. Явно спектакълът не беше за останалите депутати в залата. Излиза, че е заради нас, драгите зрители, и може би отчасти театър за пред европейските ни партньори.
Като се усетих причина за представлението, се размечтах. От публика ми се прииска да стана режисьор. Веднага видях следните сцени: На трибуната

за всеки кандидат се огласява анализ

на делата му. Колко от тях е забатачил, кои знакови имена от вечния преход поради негови "грешки" са на воля и продължават да дерибействат. Колко пъти е осъдена България в Страсбург пак заради "грешки" на кандидата за върховна слава. Привидя ми се, че се представя качествен анализ на цялостната дейност, така че да стане ясно и на децата в детската градина защо всяка една кандидатура е достойна. Огласяват се справки за имотното му състояние и това на неговите роднини. Накрая така се развихрих, че ги пратих всичките тези, които претендираха да са на върха на кривосъдната пирамида, на "детектор на лъжата". Разпънах големи екрани по всички площади, задължих националните телевизии да предават пряко. Въпросът беше само един -

"вземал ли сте подкуп"

В следващите кадри се сменяха само лицата. Реплики, действие, всичко останало беше еднакво. Провалиха се кандидатите, всички до един се опитаха да излъжат машината, но не успяха. Оказаха се корумпирани, веднага съжалих, че не ги попитаха. Колко пъти са вземали подкупи? Колко пъти са изпълнявали нареждане на висшестоящи в ущърб на справедливостта и законността?
На финала съвсем изнаглях и си представих, че ние, българските данъкоплатци, избираме пряко представителите на българското кривосъдие. Така си избрахме Главен Прокурор, ВСС, ВКП, ВКС, ВАС... Преставих си, че сме махнали чл.132 от Конституцията, осигуряващ безнаказаност на корумпираните магистрати. Жертвите на родното кривосъдие вече не осъждаха всички български данъкоплатци в Страсбург, а конкретно "сгрешилият" магистрат. Самите разбойници в тоги се постегнаха, сякаш им се скъса пъпната връв с Лапчо и Смукчо. Те пък от своя страна престанаха да лапат парчета България, престанаха да смучат данъците ни и си заскубаха трите косъма на главите от ужас, че господарят на дома се е завърнал. 
Върнах се в действителността, олигарсите продължаваха да командват парада, корумпираните им слуги -  политици и магистрати, вяло произнасяха репликите си, а публиката отегчено дремеше. Не ми хареса, никак не ми се понрави реалността. Започнах отново да мечтая...
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 324

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 366

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 276

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 322

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ