18 Октомври 2024петък23:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Чеснова супа спасява от простуда

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 2479

Множество изследвания по света са показали, че чесънът понижава холестерола и кръвното налягане, предотвратява образуването на тромби/кръвни съсиреци, намалява риска от развитие на атеросклероза. Известно е също, че веществата в тази луковица убиват различни бактерии и вируси, които причиняват грип и настинки. Неотдавнашно проучване на американска изследователска организация Cochrane Database показа, че редовната консумация на чесън през зимата може да съкрати с 1 ден продължителността на простудните заболявания от 5 на 4 дни. Изследванията показват, че чесънът е ефективен и срещу храносмилателни заболявания и диария. Американският сайт healthimpactnews.com публикува тези дни обширна статия за ползите от чесъна, както и рецептата на чеснова супа. За 4 порции са необходими 26 необелени, но добре измити скилидки и 26 обелени скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. масло, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 настърган джинджифил, 2,5 чаши нарязан лук, 1,5 ч.л. нарязана мащерка, половин чаша кокосово мляко, 3,5 чаши зеленчуков бульон, няколко резена лимон. Необелените скилидки чесън със зехтина се посоляват леко в тава, покриват се фолио и се слагат в нагрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути, след което скилидките се изваждат от обелките. В тенджера се разтопява маслото, добавят се нарязаният лук, мащерката и лютият червен пипер, като сместа леко се запържва, докато лукът омекне. Добавя се зеленчуковият бульон и се оставя да къкри 15-20 минути. Сместа се пасира, докато стане на пюре и се връща в тенджерата, добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се гарнира с лимон преди поднасяне.

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 701

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 653

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 575

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ