18 Октомври 2024петък16:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта подкрепя ТТИП

Споразумението било тръгнало като амбициозна програма за новото икономическо НАТО

/ брой: 250

автор:Светла Василева

visibility 343

България подкрепя споразумението за Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство (ТТИП). Това заявиха зам.-министрите на икономиката Любен Петров и на външните работи Румен Александров на дискусия вчера, организирана от посолството на Великобритания в София. Целта на форума "Какво всъщност представлява Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ", в който участие взеха и Весела Чернева, програмен директор в Европейския съвет за външна политика, и Дейвид Хениг, директор по международна търговия в британското Министерство на икономиката, беше да представи ползите от сключването на споразумението.
Тайнствеността на преговорите и липсата на прозрачност предизвикаха мощна протестна вълна сред европейските граждани. Те събраха над 3,2 млн. подписа срещу ТТИП, от тях 34 000 от България. На 10 октомври в над 600 града в страни членки на ЕС имаше митинги. София и Добрич бяха сред тях. Шествието в Берлин стигна 250 000 участници. Отношението към споразумението и в Европа, и в САЩ не е еднозначно. Весела Чернева каза пред аудиторията, че преди дни председателят на германския Бундестаг Норберт Ламерт е заявил в интервю, че при тази обществена съпротива немските парламентаристи нямат никакво намерение да ратифицират ТТИП. Според нея споразумението е тръгнало като амбициозна програма за "новото икономическо НАТО", завладяло въображението на европолитиците, "но днес тези амбиции са доста намалени и сведени до въпроси, свързани с тарифи, мита и най-вече до нетарифни пречки, което всъщност е стандартизиране на търговския ни обмен със САЩ", обясни тя.
"Живеем в нова икономическа реалност, в която центърът на тежестта се измества към изгряващите икономики в Азия. Въпросът за скоростта на преговорите никак не е без значение, защото днес, ако ЕС и САЩ имат тежест в световните преговори, утре няма да са в същата позиция", каза зам.-министър Румен Александров. Той обяви, че страната ни "не разглежда преговорите по това споразумение като основен инструмент за решаване на въпроса с визовата реципрочност". Тази позиция е обратна на изразената от министър Божидар Лукарски, който обяви преди време, че може да не подкрепим ТТИП и че ще настояваме визовият режим за българи, пътуващи до САЩ, да бъде част от преговорите по него. Според зам.-министър Александров едва през 2017 г. ще има яснота кога ще стане възможно подписването на споразумението, тъй като предстоят много избори и в Европа, и в САЩ.
"Подкрепата на България за договарянето на това амбициозно, всеобхватно и балансирано споразумение за ТТИП не е безусловна и безпрекословна", декларира зам.-министър Любен Петров. Според него неприемането на споразумението ще е проблем както за европейската, така и за американската администрация.


Износът ни за САЩ е бил по-голям, преди да влезем в ЕС


Всяко пето работно място в България зависи от износа в ЕС. Износът на трети пазари извън ЕС осигурява 563 000 работни места, а други 80 000 българи допринасят за износа от ЕС към трети страни. 54% от свързаните с износа работни места са в сферата на услугите. Тези данни изнесе зам.-министър Любен Петров.
САЩ се нарежда на 19-о място сред страните, за които изнасяме, и заема 1,4% от износа ни и 1,1% от вноса. През 2011 г. 5% от заетостта в България е в резултат на търговията със Съединените щати или благодарение на инвестициите на САЩ в страната.
Преди присъединяването ни към ЕС износът от България се ползваше от тарифни преференции в САЩ и съставляваше между 2,8% и 5,6% от общия износ.

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 293

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 264

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 243

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ