16 Ноември 2024събота15:25 ч.

АгроДУМА

Потреблението на плодове и зеленчуци гони 400 млрд. евро

България има потенциал за експорт на дини и боровинки

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 2833

Целогодишното потребление на плодове и зеленчуци ще достигне 400 млрд. евро в следващите 10-12 години. В момента то се равнява на близо 250 млрд. евро, съобщи в Пловдив Николай Вълканов от организацията "ИнтелиАгро" по време на форума "InteliFresh", който среща производители на плодове и зеленчуци с български и международни търговци, преработватели и доставчици. Ръстът се дължи на храни, които досега са били нетрадиционни - ядки, горски плодове, някои видове плодове и зеленчуци. Само авокадото и боровинките за последните 10 години са увеличили международната си търговия пет пъти. През 2018 г. продажбите на български плодове и зеленчуци са нараснали с близо 50 на сто, отчетоха представители на търговските вериги. Нова тенденция на пазара е търсенето на замразени плодове и биологична продукция. "Още през 2012-2013 г. видяхме, че българинът търси основно български плодове и зеленчуци и тази тенденция се развива силно оттогава насам", казва експертът в търговията на дребно Стоян Тачев. "Българинът се ориентира към по-здравословно хранене, внимава какво яде, търси информация как са произведени зеленчуците", допълни той . 

Секторът плодове и зеленчуци у нас се развива с много бързи темпове - площите с овошки нарастват с 9% годишно от 2015 г. насам и надхвърлят 350 000 дка през миналата година. Това е безпрецедентен размер за последните 10 години, изтъкна Вълканов. Площите с череши, сливи и други са нараснали толкова много, че вътрешният пазар е станал тесен за родната продукция. В същото време вносът е много по-голям от износа, изненадан е Ари Фелдхаузен, аташе по земеделието към посолството на Кралство Нидерландия у нас. България има голям потенциал в износа на дини, това е важна ниша на западноевропейския пазар, изтъкна Рейнауд Няуйтен от холандския Център за промоция на вноса. Висок експортен потенциал има и производството на култивирани боровинки, каза Николай Вълканов. Ръстът в световната търговия с горския плод е 35%, а в стойността - 51 на сто, което показва, че търсенето расте по-бързо от предлагането, коментира Вълканов. В САЩ годишната консумация на боровинки е 1,2 кг на човек годишно, докато в Европейския съюз е 150 грама. Тенденцията е до 2026 г. консумацията на европейците да се изравни с тази на американците. Българите консумират едва 40 г боровинки годишно, а в същото време имаме чудесни условия за отглеждането им. В началото на лятото предстои среща за обмяна на опит в отглеждането на боровинки между производители, търговци на посадъчен материал и холандски фирми от бранша.1202

България може да изнася дини в Западна Европа, изтъкна Рейнауд Няуйтен

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 1119

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 1128

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 1196

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 1106

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 1043

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 1176

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 1135

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 1127

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ