Горска трапеза
/ брой: 136
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
Риба с гъби
В 50 г прясно масло и малко вода се задушават 50 г ситно нарязан лук и 200 г нарязани на ивички гъби. Към тях се прибавят 200 мл сухо бяло вино, 600 г нарязана на парчета риба, сол на вкус и 10-12 зърна смлян чер пипер. Вари се в похлупен съд на умерен огън. След 20 минути се прибавя размито в малко хладка вода 15 г брашно. Разбърква се и варенето продължава още 5 минути. Готовото ястие се поръсва с половин връзка ситно нарязан магданоз.
Жабешки бутчета
Почистени 20 броя жабешки бутчета се натриват с 40 мл сок от лимон. След 1 час се посоляват, овалят се в 40 г брашно и се пържат от двете страни по 2-3 минути в 100 мл сгорещена растителна мазнина. Поставят се в чиния, поръсват се със ситно нарязан магданоз и лимонов сок и се заливат с мазнината, в която са пържени.