02 Август 2024петък02:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Въпреки меката зима

Половин София ще доплаща за парно

За последните 4 години изминалият сезон е бил с най-малко дни, в които е трябвало да се включват радиатори

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 721

Изминалият отоплителен сезон 2023-2024 е бил най-краткият с най-малък брой дни с централно отопление за последните 4 години. Въпреки това разходите на абонатите са по-високи от предходния отоплителен сезон. А половината абонати на столичното парно ще трябва да доплащат.  Това показват изравнителните сметки за парното, които топлинните счетоводители вече са изпратили на своите клиенти.
Причината за по-големите сметки (заедно с изравнителните) тази година е по-високият ДДС. За сезон 2022-2023 данъкът бе намален на 9% като временна мярка срещу високата инфлация, но в средата на 2023 г. ставката отново бе повишена на 20%.
Топлинният счетоводител "Техем" обяви , че изминалият отоплителен сезон е бил с най-малък брой дни отопление за последните 4 години - само 149 дни. Той приключи още през март, докато през 2023 г. имаше отопление до 1 май и тогава дните с отопление са били 179, а предишната година - 196 дни.
Заради по-краткия период с отопление и несъществената промяна в цената на топлинната енергия, отоплителен сезон 2024 г. струва по-малко на клиентите на централното топлоснабдяване в София в сравнение с предходния, обявиха от "Техем". Само че компанията сравнява сметките от тази и предната година без начислен ДДС. Действително без данъка разходите за отопление според квадратурата на жилището са с 5-6% по-ниски от миналата година. Така например за жилище с квадратура до 49 кв. метра средният разход за отоплителния сезон е 490 лв. За апартаменти между 50-69 квадрата средно сметката излиза 747 лв. При по-големи жилища до 99 квадрата разходът за отопление е 945 лв., а над 100 квадрата - 1306 лв.
Когато обаче се начисли 20% ДДС върху тазгодишните сметки и 9% - върху миналогодишните, картината се обръща. Впечатление прави и високият дял на абонатите, които имат да доплащат за парно въпреки по-кратката зима. Това са 54% от клиентите на "Техем". Така за половината софиянци ще се окаже, че ще платят повече за парно от миналата година не само заради високата ставка ДДС.
От компанията посочват, че причината за доплащането е в начина на изчисление на прогнозните сметки по време на отоплителния сезон, регламентиран в Наредбата за топлоснабдяване. Според нея дължимите суми на потребителите в най-студените месеци, за да не натежат на джоба на абонатите, се разпределят в прогнозите за останалите месеци. Така, ако отоплителният сезон е приключил по-рано, клиентите се оказва, че са платили по-малко в прогнозните сметки и трябва да доплатят реалната консумация.
Изравнителните сметки вече са предадени на клиентите, а след 15 август се очаква да бъдат фактурирани от топлофикационното дружество.
Както всяка година до 31 август е срокът за клиентите, които не са осигурили достъп за отчет на уредите и към момента са получили сметка със служебни начисления, да заявят допълнително посещение и корекция.
Както е известно до началото на 2027 г. всички абонати трябва да подменят топломерите и водомерите с устройства, които се отчитат дистанционно. Данните на топлинните счетоводители показват, че един топломер с дистанционно отчитане струва около 40 лева. Или за тристаен апартамент с 4 радиатора абонатът трябва да плати 160 лева. Отделно около 70 лева е цената на водомер в комплект с радиомодул показват цените на една от фирмите за топлинно счетоводство. Друга иска по 90 лева за водомер, плюс монтирането и пломбирането му.

Време е да сложим край на слугинажа в енергетиката

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 145

В Брюксел ни се чудят защо не строим АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 145

Газът поскъпва с 5,7% през август

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 145

Половин София ще доплаща за парно

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 145

САЩ ще следят диалога между Скопие и София

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 145

Жертви на протестите във Венецуела

автор:Дума

visibility 617

/ брой: 145

Безредици на Острова, 22-ма полицаи са ранени

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 145

Джендъри в спорта

автор:Марин Милашки

visibility 670

/ брой: 145

Масова култура и кич

visibility 640

/ брой: 145

Увеличават линията на бедност, но дали е достатъчно

автор:Аида Паникян

visibility 589

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ