11 Октомври 2024петък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще ядем по-скъп хляб от Нова година

Според производителите реалната цена на насъщния достига до 2 лв. за килограм

/ брой: 290

автор:Мая Йовановска

visibility 2055

От хлебарския бранш прогнозираха вчера, че се очаква след празниците цената на насъщния да се повиши. Първоначално за рязко поскъпване на хляба алармира вчера Иво Бонев от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Пред ДУМА шефът на Aсоциацията на хлебопроизводителите "Хляб за България" Георги Попов също потвърди, че след Нова година насъщният ще го ядем на по-висока цена. По неговите думи в момента масовият хляб е между 1,30-1,40 лв. за килограм. Това обаче е цената на производителите, но реалната е 1,60-1,70 лв. Причина за очакваното поскъпване е голямото повишаване на цената на брашното през последния месец, която от 620 лв. за тон е нараснала до 730 лв., а и повече. Така че след последното поскъпване на хляба от септември, след празниците ще има ново. До какви ценови размери обаче ще стигне цената в търговските обекти, Попов не се нае да прогнозира, защото по неговите думи има и други фактори, които влияят върху нея - сивият сектор и големите търговски вериги.
Според Иво Бонев обаче в момента реалната цена на хляба е още по-висока - около 2 лева за килограм. Той прогнозира още, че поскъпване се очаква и за сладкарските изделия. Основната причина за поскъпването и според него е, че цените на суровините растат. Тази година стойността на брашното се е повишила два пъти в сравнение с 2009 г., нагоре вървят и цените на маргарините, олиото, маята и захарта. По думите му единствено огромната конкуренция на пазара принуждава производителите да продават на по-ниски стойности. И според Бонев сериозен фактор за занижените цени е и политиката на големите търговски вериги, които пресират производителите. Във Варна около 50 на сто от бранша работи в сивия сектор, каза Бонев. Според шефа на другата браншова организация Георги Попов сивият сектор в бранша е още по-голям - на 60 на сто. По думите на Бонев това може да се промени, ако през 2011 г. Агенцията по безопасността на храните започне да работи и да изпълнява задачите си безкомпромисно.
 

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 278

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 332

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ