05 Август 2024понеделник19:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Подхранка за риболов в канал

Резултатът ще зависи от точността, с която я правите

/ брой: 262

автор:Дума

visibility 1501

Риболовът в канали се отнася към един от най-техничните и сложни начини. Истината е, че там рибата е много внимателна и риболовът й изисква много добра техника. Това, разбира се, се отнася и до подхранката, която трябва да бъде приготвена много внимателно, ако искате да постигнете добри резултати.
Повечето канали във Франция и Англия са с циментирано дъно в тъмен цвят. Основните риби, които обитават тези места, са червеноперка, бабушка и платика. Поради тази причина подхранката за риболов в такива условия трябва да бъде тъмна на цвят, а през зимата или в бистра вода дори черна.
Течението на тези канали обикновено не е силно, но може да се усилва или намалява в зависимост от това дали са отворени шлюзите на канала. В тези условия е удачно да се използва относително лепкава дънна подхранка. За съжаление това често е невъзможно заради покритото с тиня дъно. Решението на този проблем е измислено в Северна Франция. Тамошните риболовци правят предварително килим от глина, преди да положат върху него подхранката. Този килим се прави от 15-ина топки овлажнена пръст, която може да е чиста или с вердевас. Правейки килима, вашите топки няма да потъват в тинята и освен това около хранителното петно ще се образува апетитен за рибите облак от подводните течения. Освен това пръста позволява да задържите вашия вердевас на мястото. Без тази настилка той с лекота ще се скрие в тинята и няма да бъде ефикасен за риболова ви.
Тъй като рибата в каналите е рядко в големи количества, и храната ви трябва да бъде съобразена с това. Тя не бива да бъде толкова хранителна, колкото е например в езеро или в река. Добра добавка заради ниската си питателна стойност е копра меласата, която е и с подходящ тъмен цвят.
Много майстори риболовци, които са специалисти в риболова на бабушки и червеноперки, високо ценят като добавка гълъбовия тор.
Той позволява да се прави подбор на рибите по време на риболова, но трябва да се съблюдават някои условия при използването му. Гълъбовият тор трябва да е в прахообразен вид и може да се използва сух или овлажнен. Ако го добавите в храната сух, той е много лек и добре ще работи в дънна подхранка. И обратно, ако го овлажните отделно, той е много лепкав и може да повиши лепкавостта на вашата храна. Що се отнася до сезонната му употреба, мненията на специалистите се различават. Като цяло е прието да се смята, че до 15 на сто от общото тегло на подхранката е в рамките на допустимото. В някои особени случаи, когато бабушката е много на гъсто, е допустимо използването й до 30 процента гълъбов тор.
    Пресяването тук е малко по-специфично. Колкото по-труден е риболовът, толкова по-ситно трябва да бъде ситото, през което ще сеете подхранката.
Ако по вашия канал минават лодки, от вълните вашата подхранка ще се размива много бързо. За да избегнете това, добавяйте в храната съставки с високо съдържание на захар. Те ще направят подхранката ви по-лепкава, като при всяко преминаване на лодка ще се образува ароматен облак, който ще привлича рибите от значително разстояние.
В подхранката за платика не бива да се добавя гълъбов тор. Това е изпитана мъдрост. В действителност, ако гълъбовият тор позволява да се отсяват едрите бабушки, той не оказва никакво влияние на платиките. Гълъбовият тор е ефективен на по-мътни реки и водоеми, а в бистра вода неговата ефективност е почти нулева.
Освен състава на подхранката успехът при риболов на канал зависи и от вашата точност на подхранването. Ако вие правите килим от пръст, настилката може и да не е толкова обилна. По-скоро мястото на риболов трябва да е наситено с топки подхранка.
    (Из книгата на Жан Деске "Тайните на шампионите")
   


 

Започват засилени проверки за скорост по пътищата

автор:Дума

visibility 180

Полиция и доброволци издирват 73-годишна жена от Иваново

автор:Дума

visibility 171

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 418

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 391

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 361

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 362

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ