10 Юли 2024сряда16:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: На България ѝ е необходимо експертно правителство на националното съгласие с третия мандат

От БСП поставяме на преден план обединяващи теми като ПВУ, енергетиката и социалната политика

автор:Дума

visibility 645

„Нашата позиция е пределно яснa, че първият и вторият мандат няма да бъдат подкрепени от БСП.“ Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria. 

По думите му, ако се стигне до третия мандат, първото, което социалистите ще направят е да свикат Националния съвет на партията. 

„Моето мнение е, че трябва да се разговаря с всички парламентарно представени партии, тъй като третият мандат е на целия парламент, не на една или друга партия“, посочи Гуцанов. 

 Той е мандат на парламента и когато се е правила Конституцията, той е бил предвиден, че ако всичко е изчерпано като възможности, той да даде възможност на всички парламентарни групи и смятаме, че така трябва да се тълкува, а не на една или друга партия, а мандат на националното спасение. 

Според него на България ѝ е необходимо правителство на националното съгласие, съставено от експерти и на базата на широк консенсус между парламентарните сили. „Това е шансът 50-ото Народно събрание да свърши нещо полезно за държавата и хората“, допълни той. 

Винаги сме говорили за експертен кабинет на националното съгласие. Трябва да има широк консенсус между политическите партии, ако искаме да бъде успешен третия мандат и ако искаме 50-ото Народно събрание да свърши нещо полезно за държавата и за хората. 

По думите му обединението трябва да е на база на политики. „От БСП поставихме темата за Плана за възстановяване и устойчивост, защото не можеш да имаш възможност да вземеш 11 млрд. евро безвъзмездно и дотук да си усвоил единствено първия транш от 1,250 млрд. евро. И то по време на служебния кабинет преди година и половина. Целият редовен кабинет на сглобката не успя едно евро да привлече в България“, каза Борислав Гуцанов. 

Според него друга обединяваща тема е енергетиката. „Направихме предложение да бъде спряна продажбата на нашето оборудване в Белене и да се види дали то не може да се ползва за АЕЦ „Козлодуй. И дали самият проект може да бъде стартиран“, коментира социалистът. 

Гуцанов посочи, че третата основна тема, която ще бъда поставена от БСП в рамките на преговорите за третия мандат, е социалната политика.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 632

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 567

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 567

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 507

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ