10 Юли 2024сряда15:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Румен Овчаров:

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

Гонят "Лукойл" заради бъдеща американска военна база в Росенец

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 1487

Ако просто "Лукойл" се продаваше, не трябваше да се вълнуваме много. Но не и при разразяването на тези екшъни около рафинерията. Вече а разбрах причините за екшъна, Делян Добрев си го каза, как може "Лукойл" три пъти да се среща с премиер и президент, а те не знаят, че се продава. Виждате ли, Борисов, Пеевски не знаят. Това заяви Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката и бивш представител на държавата в надзора по БНТ. Преди дни в друга медия той заяви, че за програмата максимум на групата "Д2" плюс Бойко Борисов е намиране на купувач и продажба на "Лукойл".
В някакъв съвет на НАТО депутати казали, че от 15 млн. барела  преработването на горива скочило на 35 млн. барела. Рафинерията работи с 5 млн. т. Миналата година е работила с 7 млн. тона. 5 млн. т са около 35 млн. барела, няма как да станат пет или три пъти повече, коментира още той.  Той атакува е твърдението, че "Лукойл" имал свръхпечалба от 3 млрд. долара. "Тези долари ги нямат за нищо. Една медия, която няма как да бъде определена като проруска, написа, че  2,7 млрд. лева са приходите за 2022 г., обяснете ми как това число  става печалба от 3 млрд. долара. Миналата 2022 г. "Лукойл" не работеше като самостоятена фирма, а на ишлеме, каза още той.Като неверни определи той твърденията, че "Лукойл" контролира 100% от данъчните складове. това некога не е било, процентът е  55-60%, не повече, твърди Овчаров.
Той показа и справка за цените в ЕС и заяви, че в България цената е по-ниска, само в Румния бензинът е малко по-евтин, но цените на дизела са много по-високи.  Според него цените на горивата ще се повишат не заради продажбата на рафинтерията, а заради отказа от дерогация. Той смята, че не би трябвало да има проблем след продажбата, стига новите собственици да бъдат професионалисти, а не спекуланти. "Чуваме за "Сокар" (азербайджанската държавна компания - б.р.), за други. България няма аргумент, с който да контролира процеса на продажбата. Тя може да я национализира, да въведе специален управител, но това ще доведе до допълнителна дестабилизация", коментира Овчаров.
Той си обясни искането компанията да търси купунач, с измислените препятствия, които правят на пук на фирмата.  Кой отне концесията на пристанишето, кой задължи "Лукойл" да си пренесе активите в България, усетиха, че е групост и оня ден го отмениха, коментира бившият държател на златната акция на държавата.
Според него изгонването на "Лукойл" си има друга причина. Изглежда не са се отказали от идеята за създаването на американската военна база, която да е до Росенец. Не си представяте как руски кораби са близо до американска база, коментира той. "Лукойл" ще бъде изгонен, друг е въпросът защо ще се отказва от дерогация. И запита, коя друга компанията ще плати 300 млн. лв. корпоративен данък.
Овчаров коментира и процеса за преминаване към горива, които не са руски и заяви, че той не е елементарен. "Не случайно Словакия поиска още 1 г. дерогация". Ако се наложи да спираме рафинерията, разговорът ще е друг, предупреди той.Според него ще има проблем и с висококтановия бензин - няма какво да се прави.  За дизела може да намерим пазари в страната. Прогнозата ми е, че това води рафинерията към затваряне. Не ни чакат добри неща, ако оставим нещата в ръцете на дърдорковците.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 205

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 175

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ