10 Юли 2024сряда10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Омбудсманът настоя за по-ниски сметки за парното

Ковачева смята, че поевтиняването трябва да стане със задна дата - от 1 януари

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 1001

Омбудсманът Диана Ковачева призова Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа цените на топлинната енергия, заради множеството жалби на граждани от прекалено високите им сметки през настоящия отоплителен сезон и заради това, че средната цена на газа от 1 юли 2023 г., когато бяха приети тарифите за парното, е с над 17 на сто по-ниска от заложената в цените до края на юни 2024 г.
Общественият защитник дава пример с потребителите на "Топлофикация София", които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за февруари 2024 г. Омбусманът вижда необходимост от спешно преразглеждане и намаление на регулираните цени на топлинната енергия. Тя допълва, че има "съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния период спрямо постигнатата.
Ковачева подчертава още, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните емисии също са значително по-ниски от прогнозираната от КЕВР.
"Категорично е становището ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг период на исторически най-високите им нива, клиентите имат нужда от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени“, подчертава омбудсманът и настоява за намаление на регулираните цени на топлинната енергия със задна дата - от 1 януари 2024 г.
Омбудсманът обръща внимание, че все още очаква от КЕВР информация за проверка на „Топлофикация София“, чийто срок е бил до 30 септември 2023 г.


С още 18% пада цената на газа през март

"Булгаргаз" очаква окончателно предложената цена на природния газ да бъде с около 18% по-ниска в сравнение с настоящата. Това каза директорът на търговия с природен газ в дружеството Веселин Синабов вчера по време на открито заседание в КЕВР. Синабов посочи, че цената през март се очаква да бъде около 58 лева за мегаватчас. Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че има сериозно намаление на цената на ТТФ. Той посочи, че месечният индекс, с който работи "Булгаргаз", е бил около 28,20 евро на мегаватчас към 12 февруари, докато вчера сутринта е 24,70 за мегаватчас. Той обърна внимание, че месечният индекс е по-консервативна величина, но е очевидно, че има понижение на цената на европейската газова борса. Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето утре.


Терминалът край Александруполис ще заработи от 30 април

Датата за въвеждане в експлоатация на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис се очаква да бъде 30 април, каза още Синабов. Той уточни, че първият танкер, който е пристигнал на терминала, е с цел да се направят проби. По думите му "Булгаргаз" има резервиран капацитет на терминала в Александруполис и от месец май общественият доставчик възнамерява да го използва. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ