10 Септември 2024вторник18:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Чеснова супа спасява от простуда

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 2358

Множество изследвания по света са показали, че чесънът понижава холестерола и кръвното налягане, предотвратява образуването на тромби/кръвни съсиреци, намалява риска от развитие на атеросклероза. Известно е също, че веществата в тази луковица убиват различни бактерии и вируси, които причиняват грип и настинки. Неотдавнашно проучване на американска изследователска организация Cochrane Database показа, че редовната консумация на чесън през зимата може да съкрати с 1 ден продължителността на простудните заболявания от 5 на 4 дни. Изследванията показват, че чесънът е ефективен и срещу храносмилателни заболявания и диария. Американският сайт healthimpactnews.com публикува тези дни обширна статия за ползите от чесъна, както и рецептата на чеснова супа. За 4 порции са необходими 26 необелени, но добре измити скилидки и 26 обелени скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. масло, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 настърган джинджифил, 2,5 чаши нарязан лук, 1,5 ч.л. нарязана мащерка, половин чаша кокосово мляко, 3,5 чаши зеленчуков бульон, няколко резена лимон. Необелените скилидки чесън със зехтина се посоляват леко в тава, покриват се фолио и се слагат в нагрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути, след което скилидките се изваждат от обелките. В тенджера се разтопява маслото, добавят се нарязаният лук, мащерката и лютият червен пипер, като сместа леко се запържва, докато лукът омекне. Добавя се зеленчуковият бульон и се оставя да къкри 15-20 минути. Сместа се пасира, докато стане на пюре и се връща в тенджерата, добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се гарнира с лимон преди поднасяне.

ВКС потвърди: Атанас Зафиров представлява БСП

автор:Дума

visibility 369

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 1326

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 659

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 526

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 492

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ