10 Юли 2024сряда10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 8508

  • Валери Митов към здравния министър днес: Какви мерки ще предприемете? Вече и деца могат да си го поръчат за минути онлайн
  • Към МВР: Кой и как контролира свободната продажба по нощните клубове и онлайн-доставките?

    БСП бие тревога за разрастващата се опасност от разпространението и употребата на райски газ, особено сред ученици и млади хора. Новата опасна мода не спира, напротив вече и деца могат за 5 минути да си поръчат и получат райски газ онлайн, сигнализират както родители, така и здравни работници.
    БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасното вещество в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт.
    Райският газ да бъде приравнен към наркотичните вещества, предлагат народните представители от БСП. В парламентарен въпрос днес народният представител от „БСП за България” Валери Митов днес поставя въпроса пред здравния министър Христо Хинков.
    „Темата с разпространението и употребата на райски газ продължава да е на дневен ред. Той се разпродтранява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния рецултат”, посочва в парламентарното си питане Валери Митов.
    „Употребата на райски газ крие много сериозни рискове заздраветго на децата и младежите, особено в комбинация с алкохор. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира и екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на съдебната дейност. Затова не можем да си позворим разпространението да продължи”, заяви за „Дума” народният представител от БСП.
    Той се обръща към здравния министър Хинков с предложението на БСП райският газ да бъде включен в списъка на рисковите вещества, съгласно приложение № 3 от наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.
    4Моля да ми отговорите ще предприемете ли действия в тази посока, както и какви други мерки планирате за защита здравето на децата”, пита социалистът.
     „От миналата година задавам въпроси към здравните министри относно употребата на райски газ и контрола върху нея. Първите ми въпроси бяха свързани с област Габрово - оказа се, че от над 200 проверки, няма нито едно хванато нарушение в нощните заведения. След което попитах за цялата страна. И стана ясно, че от хиляди направени проверки, има само девет констатирани нарушения“, припомни Валери Митов.
    Той даде като пример Великобритания, където миналата година бе прието райският газ да влезе в техния списък на наркотичните вещества и разпространението му да се наказва с до 2 г. затвор. Ограничения за употребата на диазотен оксид има и в много други държави като Нидерландия, Франция, Дания и Ирландия.
    „Ако включването му в списъка на наркотичните вещества е в противоречие с европейското законодателство, може би трябва да измислим друг вариант, но истината е, че трябва да направим всичко възможно да се спре употребата на райски газ“, посочи още Валери Митов.

Битката

В края на юли 2022 г. в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова започва битката срещу безконтролното разпространение на райски газ, особено сред децата. Правят се масирани проверки и се установява, че и в интернет, и по дискотеки, дори край басейни и посред бял ден на децата се предлагат балони с упойващото вещество. Сред множеството организирани мероприятия на БСП е и среща с лекари и специалисти, които предупреждават за изключително пагубното действие на газа върху подрастващия човешки организъм.
Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка.
Парламентът незабавно реагира и така на 29 юли 2022 г. се въвежда пълна забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет. Това става с промени в Закона за здравето, с които предвижда забрана за продажба на диазотен оксид  и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ.
Със законопроекта се създават и национални програми за недопускане продажбата на деца и употреба от тях на диазотен оксид. Глобата за нарушителите е за физическите лица от 800 до 1500 лева, а при повторно извършване на същото нарушение - до 3 000 лева; за едноличните търговци или юридическите лица се налага имуществена санкция до 6 000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение санкцията е 12 000 лева.
Независимо от това обаче търговията с опиата продължава, тъй заради политическата нестабилност и безотговорност на служебните правителства, които подцениха проблема.
В средата на септември 2022 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова в официално писмо до служебния премиер Гълъб Донев с искане да бъде спряна продажбата на райски газ. Т.е. служебният кабинет да си свърши работата и да спазва закона.
„По време на редовното правителство в Министерство на икономиката и индустрията положихме всички усилия да възпрепятстваме разпространението му“, припомни тогава Нинова.
Ето какво се казва още в писмото: „За пръв път в историята на Народното събрание приехме закон на две четения в рамките на 4 дни, с който забранихме употребата му на публични места и продажба на лица до 18 г., включително и в интернет. Комисията за защита на потребителите направи стотици проверки. Наказанието е глоба до 12 000 лв. Имаше ефект.
Нинова посочва, че постъпват стотици сигнали от родители, че райски газ отново се продава и се употребява масово в нощни клубове и заведения.
"Мобилизирайте Министерство на здравеопазването, МВР, контролни органи и приложете цялата сила на закона, за да спасим българските деца от тази изключително опасна зараза“, написа Нинова.
Ефект обаче нямаше. И до ден днешен райски газ се поръчва и до 5 минути пристига в съответното заведение, без проблем.
Непълнолетните се снабдяват с пълнители с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Разпилени празни опаковки могат да се видят както в близост до училища, така и около заведения и дискотеки.
Тези, които печелят най-много, са заведенията. Една капсула струва стотинки. За да я продадат струва десетки левове. Между 5 и 10 лв. Поне по Черноморието в момента по 10 лв. са балоните.
Край училищата продължават да шетат дилъри, марихуаната безпрепятствено се разпространява в класните стаи из българските училища. Защото в последните 2 години властта се занимава с всичко друго, но не и със здравето на децата. Битките са за кокала, а не срещу незаконното разпространение на наркотици и упойващи вещества, като райския газ.


Бавно действаща отрова

Диазотният оксид се използва в медицината като упойка. Той обаче се подава на пациента смесен с кислород. Райският газ, който се продава безпрепятствено под формата на ампули, обаче е в чист концентриран вид.
Употребата му води до липса на кислород в организма и засяга най-вече нервната система. Затова употребата му може да доведе до необратими последици.
Сред страничните ефекти са намалена концентрация и намалена способност за запомняне. Особено опасна е комбинацията с алкохол и наркотици, която може да доведе до халюцинации и тежка психоза.
"Може да се стигне и до потискане на центъра за дишане, което води до смърт. Случва се в практиката реално. За съжаление не винаги изходът е благоприятен. Дори да се съвземат, когато мине известно време и вдишат кислород има необратими промени в мозъка, които остават за цял живот", каза проф. д-р Каролина Любомирова от Българско дружество по токсикология пред БНТ.
„Има еуфория, безпричинен смях, чувство за лекота, релаксация. Особено характерно за райския газ е загубата на контрол върху моторната функция на нервната система. Една от опасностите, свързана с употребата на райския газ е да не се удариш, да не паднеш отвисоко. Понякога се появяват халюцинации, хората започват да си мислят, че са птици, скачат от високи етажи с надежда, че ще полетят”.
Това обясни анестезиологът д-р Ясен Гецов по Нова телевизия в коментар за случая с случая с употреба на райски газ в Русе. Той предупреди, че при системна употреба може да има трайни странични ефекти.
Трайните увреждания са проблемите с нервната система, тъй като той деактивира витамин B12 в организма и води до периферни нервни увреди от типа на изтръпване на крайниците, трудност в координацията при движение.
"Тези странични ефекти са описани при анестезиолози и хирурзи, които работят в операционна с райски газ при невентилирана среда, когато примерно след месец-два-три започват да се проявяват тези ефекти. Сравнително често е", обясни д-р Гецов.
„Това е първото стъпало на "ескалатора". Тези, които разпространяват по-тежки форми на психоактивни вещества, много добре знаят, че това им върши работа. Това е първото стъпало. Изгражда се поведенческа толерантност и интерес”, коментира и психологът Пламен Димитров.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ