03 Август 2024събота21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров: Ще дадем алтернатива и надежда на огромна маса леви и патриотични хора

С тези 20 хиляди души на Бузлуджа въпросът за легитимността в БСП не е на дневен ред. Но да не говорим за миналото, а за бъдещето, призова социалистът

автор:Дума

visibility 782

"Според мен сме в хипотеза на предсрочни избори. На фона на дадените заявки от партиите, сметката за мнозинство за съставяне на правителство не излиза, тъй като ГЕРБ, ДПС и Възраждане обявиха че няма да подкрепят такъв кабинет. Ще стане ясно и на срещата на ИТН с ГЕРБ. Виждаме разбиране от колегите от ИТН за формата на такова правителство и че ако се стигне до конкретика, ще свикаме нашия Национален съвет за да получим санкция за една такава подкрепа". Това каза изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров в ефира на БТВ по повод срещите на мандатоносителите от ИТН с другите парламентарни партии за съставяне на правителство. Той напомни позицията на БСП за необходимостта от съставяне на такъв кабинет в 50-то Народно събрание.  

Според Зафиров  номинирането на видния културен деец Георги Йорданов от правителството за орден "Стара планина" е заслужено признание за приноса му в културата на страната. Като доказателство той посочи за пример "Златното огърлие"на Министерството на културата, която Георги Йорданов получи миналата година, както и подкрепата от творческите съюзи на художници, писатели, читалищни дейци, и хора на културата, допринесли много за нейното развитие.  

"Тези аргументи срещу Йорданов, че бил работил за "престъпния комунистически режим", бяха изключително нелепи. Ако е така, човекът който четеше декларацията - господин Атанасов от ДБ, който е бил прокурор тогава, значи трябва веднага да слезе от парламентарната трибуна", аргументира допълнително позицията на БСП Атанас Зафиров.   

Изпълняващият функциите председател посочи двете основни действия за стабилизиране на БСП и на левицата. Първото е консолидацията вътре в БСП и подаване на ръка на всички отблъснати от партията. "Този процес върви и вече е доста динамичен. Той даде своето отражение и на Бузлуджа. където имаше впечатляващо посещение и впечатляващи послания за заедност", каза Атанас Зафиров. 

Като втори важен ход той назова процеса на консолидация на цялото ляво пространство. "Искам ясно да кажа - този път е неотменим. Ние взехме много сериозни поуки от всички грешки, които всички партии в лявото пространство допускахме до момента. Поставили сме си високи цели, те са в няколко последователни стъпки, започнахме с поредица от срещи до срещата в Стара Загора, където 17 политически субекти приехме обращение към българския народ, което стъпва на свободата, солидарността и мира. Младежите от тези 17 партии също приеха такава харта. На Бузлуджа показахме категоричност и заедност. Продължаваме със срещи по политики. Има отразени 17 политики и във всичките 17 работни групи действаме,  за да подготвим коалиционното споразумение", заяви Зафиров.  

По отношение на споровете и обвиненията на Корнелия Нинова кой спасява и кой представлява БСП Атанас Зафиров каза:

"Госпожа Нинова имаше всичкото време на света да спасява партията. Тя остави едно тежко наследство - една почти разбита в организационен и финансов план партия, така че мерките за спасяването на партията са неотложни. За съжаление госпожа Нинова със своите действия прави точно обратното. В това число с тези несръчни опити за блокиране на финансирането на БСП. А вчера беше направен опит за паралелна Бузлуджа, който претърпя фиаско с участието на 40-50 души. Никога досега бивш председател на партията и какъвто и да е, той не си е позволявал да призовава за бойкот на нашия най-голям празник!"

Той използва случая да поздрави с празника и социалистите, участвали в паралелната Бузлуджа, защото според него всеки човек е важен.

"Смятам че на фона на над 20 хиляди души, които бяха на Бузлуджа предната седмица, въпросът за легитимността в БСП не стои на дневен ред. Но не искам да говоря за миналото, а за бъдещето. В момента пред лявото има разговори за бъдещето. Ние трябва да дадем надежда на тези 21 процента, които според социологическите изследвания, не знаят още за кого да гласуват. Искаме да се обърнем към тях. Това няма да стане с разговори за миналото", постави точка на тази тема Атанас Зафиров.  

 "В момента съм концентриран в изграждането на лява коалиция, която да даде ясна заявка, а  не просто да участва в изборите. Имаме високи амбиции да спечелим тези избори или да бъдем основна алтернатива на този модел на ГЕРБ - на пачките, на чекмеджетата и на разрухата на държавата", каза изпълняващия функциите председател на БСП.

"В България има огромна ниша от ляво мислещи и патриотични хора, които просто не гласуваха, защото не виждаха реална алтернатива. Сега ние ще се опитаме да им дадем тази алтернатива и тази надежда", категоричен бе Атанас Зафиров.

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ