14 Ноември 2024четвъртък20:57 ч.

Със самодивска ракия с билки посрещна кметът на Павликени инж. Емануил Манолов (вляво) гостите на юбилейния Празник на яйцето - зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин и народния представител от "БСП за България" от Велико Търново Валенти

Традиции

Мечтата, която стана приказка

За десети път Празникът на яйцето събра малки и големи в Павликени

/ брой: 82

автор:Ина Михайлова

visibility 1987

Ина МИХАЙЛОВА


Празникът на яйцето се роди през 2013 г. като скромна мечта. Днес тази мечта на жителите на Павликени да покажат, че ценят трудолюбието, обичат земята и са благодарни за даровете й, се превърна в приказка. В културния календар на общината това е една от най-мащабните прояви, спечелила популярност на града в цялата страна.

Юбилейното издание на Празника на яйцето отново премина под мотото "Едно яйце - много възможности". С подкрепата на фирма "Хайпро-България" ООД, осигурила 4000 яйца за празника, и благодарение на всеотдайността на Местната инициативна група Павликени-Полски Тръмбеш, празничният ден донесе емоции, настроение и много награди на жителите и гостите на Павликени.

Голямата сцена се оказа тясна за самодейците, които превзеха градския парк в Павликени

От ранни зори до късна вечер на сцената в градския парк "Кирил Ракаров" се изявяваха самодейци от всички възрасти, а децата на Павликени показаха, че могат да се забавляват и да изненадат всички с уменията си да танцуват и пеят. И че няма по-добри от тях в надпреварите и игрите с... яйца, разбира се. Кой ще обели най-много яйца, кой ще бяга най-бързо с яйце в лъжица и кой ще оцелее на руска рулетка с яйца - това бяха само част от забавленията, в които се включиха не само малчуганите, но и специалните гости на празника в Павликени. Сред тях бяха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, народният представител от "БСП за България" от Велико Търново Валентина Димова, кметове, представители на държавни институции, почетни граждани на Павликени.

На голямата сцена се редуваха детски състави, фолклорни формации, професионални музиканти. А финалът бе поверен на избраната от младите хора в града звезда за юбилейния празник - певицата Дара. В Павликени гостува и "Джуниър бенд" от Велико Търново.

Храната най-напред се дегустира с очите...

И тъй като яйцето дава безброй възможности, на празника показаха какви са те. Бяха демонстрирани занаяти, свързани с яйцето, имаше детски кътове и работилници със занимални за най-малките.

На небивал интерес се радваше кулинарният конкурс. По традиция от десет години авторитетното жури начело с топ готвача Иван Звездев и с участието на представител на вестник ДУМА трябваше да избере най-доброто от най-доброто. Сред 74 произведения на кулинарното изкуство избираха експертите, за да определят призьори в разделите "Предястие", "Основно ястие" и "Десерт".

Щандът на единствения във Великотърновска област зоокът с 200 животни от 38 породи събра много любопитни от различни възрасти. Много посетители си тръгнаха от празника с яйце, което виждат за първи път

Впечатляващи за очите и душата бяха гювечът по северняшки на бъдещите мастър шефове от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски", лопушникът на пенсионерски клуб "Романтика", солената торта "Неразделни" на детската ясла в Павликени, прасковките на Маргарита Добрева от село Мусина, яйцето в облак на ОУ "Филип Тотю" в село Върбовка. Може да звучи невероятно, но нито един от участниците в кулинарния конкурс не скри тайната на своето ястие. И всички бяха категорични - необходим е майсторлък, но любовта е на първо място.

Стотици омлети и палачинки приготви майстор готвачът Елена Божанова. И тази година тя и колегите й от детските градини "Слънце" и "Вяра, Надежда, Любов" зарадваха гостите на града

Богатата кулинарна програма включваше стотици омлети и палачинки, приготвени с любов и майсторлък от готвача Елена Божанова.

Специалната изненада на председателя на кулинарното жури Иван Звездев вдъхнови малки и  големи да хванат черпака. Само 250 яйца вложи кулинарният магьосник, за да приготви яйца на чалбур - рецепта, позната на султани и обичана в Югозападна България. Отнема само 15 минути, а резултатът е...

И Иван Звездев развъртя черпака, за да сготви 250 яйца

"Яйцето поскъпна доста в последната година, но то остава традиционен продукт за трапезата на българина. Неслучайно боядисваме яйца с пожелания за здраве и пълна къща", отбеляза кметът на домакините инж. Емануил Манолов. И допълни, че Празникът на яйцето е прелюдия към 80-годишнината от обявяването на Павликени за град, която ще бъде чествана през юни.

В края на празничния ден и тази година в Павликени бяха категорични - първо е яйцето, а не кокошката. Защото животът започва от яйцето, кокошка винаги може да "долети" отнякъде... Така - с усмивка, с настроение и с много любов, в града на хубавите хора посрещат всеки гост, дошъл с добра мисъл и дума.

Намаляват българските компании сред топ 500 в Източна Европа

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 218

Въглищата спасяват електроенергийната система

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 218

С 60% са по-ниски добивите от пчелен мед тази година

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 218

Строителството изпреварва IТ сектора по заплати

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 218

Северна Корея вече участва във войната

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 218

Съединените щати откриват ракетна база в Полша

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 218

В Прищина заговориха за "Велико Косово"

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 218

Накратко

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 218

Ама, вярно ли е?

автор:Аида Паникян

visibility 612

/ брой: 218

Прероденият геополитически гълъб

автор:Александър Симов

visibility 615

/ брой: 218

Непростима безпаметност

visibility 516

/ брой: 218

По следите на една забравена, но величава битка

visibility 627

/ брой: 218

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ