Рецепта на леля Ваня Токаджиева
Заек за мераклии
/ брой: 63
Необходими продукти за шест човека: един средно голям заек, 100 г сланина, чаша ориз, 250 г моркови, 200 г арпаджик, чесън и лук по една глава, 200 г сушени сини сливи, 50 г стафиди, един литър вино, пакетче масло и подправки - дафинов лист, черен и червен пипер, босилек, индийско орехче, чубрица и сол.
Заекът се накисва в марината, приготвена от половин литър вино и вода, глава лук, нарязана наситно, дафинов лист, черен пипер и сол. Престоява в нея 8-10 часа, след което се измива, подсушава, шпикова се със сланината, нарязана на тънки ивици и се намазва с масло.
Плънката за заека се приготвя от ориза и стафидите, които се запържват с малко лук, чубрица, черен пипер, сол и чаша вода и още полуготови се зашиват в заека. Ако има дреболии, също се поставят в плънката.
Прави се запръжка от останалите продукти: арпаджика, морковите (нарязани на колелца), червения пипер и сол.
Така подготвените продукти се поставят в пръстен гювеч и към тях се добавят изкиснатите във вода (около 5-6 часа) сини сливи, добавя се половин литър вино и вода (колкото е необходимо, за да се покрият продуктите), маслото, скилидките чесън (нарязани на колелца), 1-2 дафинови листа, 1 щипка настъргано индийско орехче, чубрица и сол на вкус. Капакът се затваря плътно и се поставя във фурна. Пече се 3-4 часа на умерен огън. Пет минути преди поднасяне капакът на гювеча се отстранява и се поръсва с босилек - за предпочитане пресен.