04 Август 2024неделя06:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рецепта на леля Ваня Токаджиева

Заек за мераклии

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 1120

Необходими продукти за шест човека: един средно голям заек, 100 г сланина, чаша ориз, 250 г моркови, 200 г арпаджик, чесън и лук по една глава, 200 г сушени сини сливи, 50 г стафиди, един литър вино, пакетче масло и подправки - дафинов лист, черен и червен пипер, босилек, индийско орехче, чубрица и сол.
Заекът се накисва в марината, приготвена от половин литър вино и вода, глава лук, нарязана наситно, дафинов лист, черен пипер и сол. Престоява в нея 8-10 часа, след което се измива, подсушава, шпикова се със сланината, нарязана на тънки ивици и се намазва с масло.
Плънката за заека се приготвя от ориза и стафидите, които се запържват с малко лук, чубрица, черен пипер, сол и чаша вода и още полуготови се зашиват в заека. Ако има дреболии,  също се поставят в плънката.
Прави се запръжка от останалите продукти: арпаджика, морковите (нарязани на колелца), червения пипер и сол.
Така подготвените продукти се поставят в пръстен гювеч и към тях се добавят изкиснатите във вода (около 5-6 часа) сини сливи, добавя се половин литър вино и вода (колкото е необходимо, за да се покрият продуктите), маслото, скилидките чесън (нарязани на колелца), 1-2 дафинови листа, 1 щипка настъргано индийско орехче, чубрица и сол на вкус.  Капакът се затваря плътно и се поставя във фурна. Пече се 3-4 часа на умерен огън. Пет минути преди поднасяне капакът на гювеча се отстранява и се поръсва с босилек - за предпочитане пресен.


 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ