Традицията повелява
Агне по хайдушки
/ брой: 148
Дружинката в Осиковска Лъкавица, Ботевградско, има традиция - всеки новоприет член черпи, за слука и берекет, с едно агне. През миналия уикенд ред беше на Иван Иванов. Той се беше постарал с отбрани питиета и мезета, но черешката на тортата беше агне по хайдушки. Празненството беше навръх Балкана в местността Курташите, а мотото на вечерта: "Да преживеем кризата в разкош (на душите)."
И понеже беше Черешова задушница, почетохме мъртвите ловни другари, но най-много - бай Боно, завещал къщата си в същата местност на дружинката.
Няма да се спираме на прозаичните неща, като клане, дране и приготвяне на агнето, ще отбележим майсторските - приготвяне на плънката (виж карето) и трапа.
Трапа бе с дълбочина около 70 сантиметра. Другите размери бяха с десетина сантиметра по-големи от тавата, за да може да се манипулира спокойно около нея. Препоръчително е трапа да се облече с плочи, или да се иззида с камък за по-малък разход на дърва и по-равномерно изпичане на агнето. Няколко часа преди да поставим тавата с ястието в трапа, се пали огън, за да се получи хубава жарава. Полага се тавата, покрива се с тенекия, която се зарива с жар. След около три часа агнето бе готово.
И започна волната програма - музика и танци на народите. Кой каквото може и колкото го може - до зори. Тамада на вечерта беше Васил Василев - Дуки.
Наранина всички върнахме душите в тялото с по една, с по две и повече панички гореща дроб чорба, с лимонче и, разбира се, с бира.
Агнешка плънка
Продукти:
Агнешки дреболии - измити добре със сол, предварително сварени черва, сърце, бял дроб, шкембе, като оставяме булото, за да покрием с него пълненото агне накрая; 1 кг кромид лук - зрял, ако е пресен, по-малко; 1 кг гъби печурки; връзка лапад или друга зеленина по предпочитание; 1 кг ориз, ако агнето е по-голямо; 3 супени лъжици червен пипер; девисил и джоджен за подправка; сол на вкус.
Лукът се нарязва на по-едри парчета, които задушаваме леко в олио. Прибавят се червеният пипер, оризът - предварително почти сварен, гъбите нарязани на филии, лападът, подправките, нарязаните на дребно дреболии.
С готовата смес пълним агнето. Зашиваме го добре с дебел конец. Покриваме агнето с булото, за да може да се задуши както трябва и го поставяме в тавата. Наливаме пет литра вода в тавата и я покриваме с фолио.
В случай че остане дробене - сварете дроб чорба. Подправете я с нарязан на ситно пресен домат. Добавката на ситно смлян чер пипер я прави изключително апетитна както за предястие, така и за сутрешен лек на махмурлука.