12 Октомври 2024събота16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 2 седмици тръгва БДС-то за киселото мляко

Върху опаковките задължително ще има знак за стандарта, въвеждането му няма да доведе до повишаване на цените

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 2043

Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко влиза в сила до две седмици, обяви вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. До дни рецептата за производство на продукта ще бъде публикувана в "Държавен вестник" и до две седмици ще стане работеща. Ресорният министър подписа стандарта за производство. Предстои публикуване на документа в официалния бюлетин на Института по стандартизация. Стандартът посочва какви са изискванията за производството на българското кисело мляко. БДС няма да е задължителен, а препоръчителен, но знакът му ще гарантира на потребителите, че продуктите, които го спазват, са истински.
Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, въвеждането на БДС няма да доведе до повишаване на цените. Евентуалната бъдеща промяна на цените няма да бъде заради това, добави той.
По думите на Найденов след 2 седмици ще бъде осигурен и контролът на БДС при киселото мляко. За съхранението на продукта ще се използват стъклена, полиетиленова и керамична опаковка. Ако си вземете такова мляко, то ще бъде такова, каквото си спомняме, каза министърът. Ако го оставите, ще се вкисне, допълни той. Фирмите, които искат да следват БДС, ще трябва да се впишат в Патентното ведомство. Таксата за услуга е 300 лв., но не стана ясно колко време ще отнеме регистрацията.
Найденов обяви, че се подготвя БДС за месните и хлебните продукти. През август МЗХ ще издаде заповед за съдържанието на соя в колбасите. На кренвиршите с 80 на сто съдържание на соя ще се сложи край, заяви министърът..

Стандартът за кисело мляко

В подновения държавен стандарт за кисело мляко за първи път е регламентирано използването на козе мляко, както и нови физикохимични показатели като "съдържание на млечен белтък", "масленост" и "енергийна стойност". Българското кисело мляко трябва да съдържа бактерията "лактобацилус булгарикус" и да е годно до 20 дни от датата на производство. Другите допустими суровини в него са сурово краве, овче, биволско и козе мляко, както и различни смеси между тях. Допуска се и използването на вода за пиене, млечна сметана, получена в деня на стандартизирането, както и обезмаслено мляко.
 

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1194

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1294

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1201

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ