Намалете децибелите
/ брой: 53
Няколко дни преди второто четене на бюджета в парламента нахалството на ресторантьорите започна да преминава всякакви поносими граници. Гасиха лампи в заведения, обсаждаха възлови кръстовища, заканиха се да блокират цялата държава, а шефът на една от техните браншови организации (у на всичко е минимум по две), си късаше ризата и ронеше крокодилски сълзи от всички телевизори. Причината за тяхното кресчендо е желанието да излъжат депутатите да им оставят ставката на ДДС на 9% - по-ниска от общата за всички други.
Не сме забравили, че покрай ковид те получиха тази преференция, за да я употребят в своя изгода. Точно така. Не за да е по-евтино на посетителите, а за да глътнели въздух заради кризата. Така свалянето на стандартната 20% ставка до 9% не доведе до спад на цените в заведенията. Въпросната 11% разлика в данъка изцяло отиде в джоба на ресторантьорите, които отгоре на това вдигнаха драстично цените от 2021 г. насам. Няколко години по-късно те обаче продължават да настояват, че имат право да се възползват от по-нисък косвен данък.
Проучване на ИПИ показва, че скокът на цените в ресторантите през последните 10 години значително надхвърля общия ценови индекс в страната. Докато всички стоки и услуги в българската икономика спрямо 2015 г. към януари 2025 г. са поскъпнали с 41%, то увеличението в ресторантите и кафенетата е 89%, като надхвърля дори ръста при храните.
Защо тогава продължават да нахалстват? Нима заведенията им са празни, въпреки сериозното поскъпване? Не, разбира се. Първо - бранят високите си печалби. Второ - научиха се, че като ревнат - получават. И трето - въобще не ги е грижа за потребителите, както твърдят. А данните от НАП и финансовото министерство показват, че през последните четири години оборотите на заведенията и печалбите им отчитат доста солидни ръстове. На това отгоре кръчмарите продължават да са най-активни и най-гласовити.
Хайде, намалете малко децибелите!