18 Септември 2024сряда04:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Закриват Земеделския институт в Стара Загора

/ брой: 216

автор:Христо Христов

visibility 2066

В отворено писмо до парламента, премиера и омбудсмана учените от Земеделския институт в Стара Загора изразиха нескритото си възмущение от подготвяното тихомълком негово закриване чрез прехвърляне към Тракийския университет.
До ден днешен всички опити да се интегрира Земеделският институт в Тракийския университет са неуспешни поради икономическото и идейно безсмислие на подобен проект, се казва в текста, приет от всички 27 членове на научния съвет, заяви председателят му проф. Живко Кръстанов.
Отговорни лица подготвят задкулисно действия, които да доведат до ликвидацията на водещия животновъден институт в страната, настоя ученият и напомни, че това е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1 800 000 лв. в последните 4 години.
"В своята почти 120-годишна история институтът е оставил значима следа върху развитието на българското животновъдство. Точно тук са създадени основните породи български говеда, овце, кокошки и пуйки. Тук се съхранява генофондът, гарантиращ оцеляването на животновъдството ни", обясни и директорът доц. Стайка Лалева.
Учените настояват да бъдат прекратени неадекватните действия, които водят до ликвидация на приложната животновъдна наука в България.
Според запознати със ситуацията на 25 септември работна група към МЗХ ще трябва да представи проект за закон, който ще позволи драстични промени в Селскостопанската академия. Те ще засегнат всички 25 научни института там, сред най-потърпевшите ще бъдат 6, които ще спрат да съществуват. Водещи при подготовката на законопроекта са чисто користни подбуди и зле прикрити мераци за материалната база, коментираха учени.

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 439

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 397

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 393

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ