29 Юли 2024понеделник22:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 858

Парламентът прие решение за ускоряване на приемането на еврото в България. Според него министерството на финансите трябва да изиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) не по-късно от две седмици след като България изпълни критерия за ценова стабилност. В случай че Република България изпълни критерия за ценова стабилност до 31.12.2024 г., Министерският съвет да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 01.07.2025 г. В решението е записано още, че Република България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро.
След приемането на решението за ускоряване на въвеждането на еврото, депутатите приеха на първо четене и законопроекта за въвеждане на единната валута у нас. Със законопроекта се определят ключови за преминаването към единната европейска валута правила - за превалутиране и за закръгляване. Въвеждат се преходни периоди, които ще позволят на гражданите да се адаптират към новата валута.
В рамките на "периода на двойно обозначаване" цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро. Това задължение ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.
Въвежда се "период на двойно обращение на лева и еврото". В срок до един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.
Предвидено е Българската народна банка (БНБ) да обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките). За същия период "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция.
Всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на въвеждане на еврото в България. От тази дата и титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка.

Състоянието на "Мини Марица-изток" се влошава

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 142

Помощи за бизнеса, ако токът поскъпне над 180 лв/МВтч.

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 142

Депутатите искат да влезем в еврозоната от юли догодина

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 142

Лозари и винари излизат на протест

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 142

Киев проси ток от Словакия, на която спря руски нефт

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 142

Ултралеви виновни за жп саботажа във Франция?

автор:Дума

visibility 789

/ брой: 142

Китай с литературен кът в Националната библиотека

автор:Таня Глухчева

visibility 748

/ брой: 142

Накратко

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 142

Обръщение към българския народ*

visibility 793

/ брой: 142

Жалко за олимпизма

автор:Боян Бойчев

visibility 752

/ брой: 142

Горе главата – заедно няма кой да ни спре!

visibility 748

/ брой: 142

Българският сателитен синдром и Украйна

автор:Искра Баева

visibility 793

/ брой: 142

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ