1,6 млн. българи гладуват
Чрез хранителни банки могат да се подпомогнат едва 300 000 хиляди бедни годишно
/ брой: 122
За около 1 млн. и 600 хил. българи храната е или недостатъчна, или те почти постоянно гладуват. Тези хора имат месечни доходи под линията на бедността, която е 211 лв., и представляват 26% от българските домакинства. Това е част от анализа, който оповести вчера директорът на Фондация за общностно развитие (ФОРА) Марина Бракалова по време на годишната среща, свързана с изграждането у нас на хранителни банки. Възрастово гладуващите се разпределят така: 300 хил. от тях са от новородени до 17-годишни, 800 хил. са между 18 и 64-годишни, а гладуващите възрастни хора над 65 години са 500 хиляди.
И сега в страната има подпомагане с храни на нуждаещите се, но това е абсолютно недостатъчно. Около 20 хил. са хората у нас, които са подпомогнати с храна, а годишно се даряват около 40-50 т. По данни на ФАО у нас има потенциал годишно да бъдат подкрепяни около 300 000 души, което обаче е едва около 20% от реално нуждаещите се.
Хранителните банки са начин на организация, която набира, получава, инвентаризира, складира и раздава дарени хранителни продукти, като това става според изискванията за безопасност на храните. Обикновено това са храни, чийто срок на годност е пред изтичане, и такива с нарушен търговски вид, които, вместо да бъдат изхвърлени, се даряват за социални нужди. У нас държавата, бизнесът и неправителственият сектор вече заявиха готовност за създаването на такава организация. Това може да бъдат и стоки, конфискувани по време на проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Според Марина Бракалова, сега няма капацитет за поемане на дарена храна, както и липсва благоприятна дарителска среда.
Идеята за създаването на хранителните банки дойде от бизнеса, но частният сектор разчита, че стоките, които са изтеглени от търговските вериги и дарени за социални нужди, ще бъдат освободени от ДДС. Бизнесът е готов да откликне на такава идея, стига това да не го натоварва допълнително, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. В момента храните, на които им изтича срокът на годност, се унищожават, фирмите плащат за това и така губят на 100%. Вътев заяви, че фирмите са готови да даряват продукти на хранителните банки. Международно изследване обаче показва, че страната ни е на дъното сред 150 държави в света по готовност за даряване на храна. В монета се работи по промени в законодателството, с които да се регламентира създаването и функционирането на хранителните банки в България, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.