30 Юни 2024неделя17:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА:www.pravoslavieto.com

Петровден е!

автор:Дума

visibility 758

На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Вярва се, че светците Петър и Павел са братя близнаци.

На Петровден, по стар обичай, във всеки дом се коли най-младото "петровско пиле". Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки "петровки" в чест на светеца.

Според народните вярвания свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика горски пожари, градушки и наводнения.

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и на него се работи.

Апостол Петър е бил рибар от град Капернаум на брега на Генисаретското езеро и е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя - Петър и Андрей, да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Иисус Христос. След възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден е в Мала Азия в Тарс, Киликия. Първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск има необикновено видение, от което губи зрението си, но чува Божия глас от небето. Това събитие е повратно в живота му. Връща се обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. Покръства се и от яростен противник става най-ревностен разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците".

На 29 юни през 67 г. Павел заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

ИЗТОЧНИК: МЕДИАПУЛ

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1548

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1904

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1648

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1560

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1419

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1237

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1488

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1569

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1480

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1374

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ