"Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител", коментира пред “Нова тв” д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция “Контрол по храните” в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
Той припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити.
"Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие - при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни Кулински и добави, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките.
Българският институт по стандартизация през 2024 г. е променил два от основните стандарта.
"Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания", каза
експертът.