15 Октомври 2024вторник23:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Иванов: Ще работим, за да поставим родното земеделие като приоритет за развитието на България

автор:Дума

visibility 435

Водачът на русенската листа на Коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“, Иван Иванов, проведе среща днес с Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. Водещите теми бяха предизвикателствата, пред които са изправени българските производители, както и необходимостта от последователна, устойчива политика в сектор „Земеделие“. От организацията подкрепиха мерките, които обединената левица залага като приоритетни за подпомагане на бранша, както и отново заявиха своята подкрепа на политиките, които Иван Иванов води в полза на бранша.

„Българите искат българска храна на масата. Затова е необходимо да се погрижим и защитим българското производство. Ние, от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ сме последователни в своите политики и изключително в подкрепа на секторите, които са основен поминък на народа ни. Както и преди съм заявявал и съм се водил в своята работа, приоритетно трябва да бъде финансирането за зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдство и биоземеделието. През последните няколко години и във времето, когато бях министър на земеделието бяха приети мерки, по които осигурихме финансиране. Ще продължаваме работата в посока продължаване на тази устойчива политика в подкрепа на родното производство, заложена в платформата на нашата коалиция.“, коментира Иван Иванов.

От своя страна членовете на Съюза на Дунавските овощари изразиха притеснение относно липсата на пазар и на работна ръка, административната тежест, с която се сблъскват, както и голямата необходимост от навременно държавно подпомагане. Специално внимание беше обърнато върху промяната в климатичните условия, което води до засушаване. Русенските производители бяха категорични, че е необходимо да бъде решен проблемът с напояването. Отново беше повдигната темата за вноса на продукция от други европейски и трети страни. Изразена бе категорична подкрепа за мерките, които са въведени докато Иван Иванов е министър на земеделието в 47-то Народно събрание, чрез които е имало регулации и се дава приоритет на българската продукция, която да се реализира на нашия пазар. Към момента тази мярка не се прилага и това също оказва негативно влияние.

„Рискът за земеделците е особено голям. Виждаме го всеки ден, особено сега с опасността да не бъде приет Бюджет за 2025 г. Глобалните конфликти се разрастват и ние като държава не трябва да позволяваме да бъдем въвлечени в чужди сблъсъци. В момента вие усещате неблагоприятните влияния на конфликта в Украйна. Ако не приемем бюджета за догодина, няма да бъдат заложени ключови мерки, които да могат да бъдат от помощ за вас, за да може браншът да се развива. Няма да има съфинансиране по втори стълб, защото той няма да е заложен в държавната план-сметка. Необходимо е да изместим фокуса и сложим акцент на развитието на родното земеделие. Наш основен приоритет е да решим проблема с напояването и облекчаване режима по издаване на разрешителни за водоползване. Поемам ангажимента да направим всичко възможно като част от 51-ия парламент, за да продължим необходимите мерки, които да бъдат във ваша полза, както и изплащане на средства по тях.“, завърши г-н Иванов.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ