07 Август 2024сряда13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пазари

Глобален срив на фондовите пазари

Паниката в "черния понеделник" бе породена от страха за рецесия на икономиката на САЩ и очаквания контраудар на Иран

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 203

Фондовите пазари се сринаха в понеделник на фона на опасенията, че САЩ могат да се насочат към рецесия, тласкайки инвеститорите в режим на панически продажби, показаха пазарните данни. Влияние оказа и надвисналата опасност от голям конфликт в Близкия изток, свързана със заканите на Иран да отмъсти на Израел.
Последните предварителни статистически данни показаха, че нарастването на БВП на САЩ се забавя за второ поредно тримесечие през април-юни. Ако това се случи и през третото тримесечие, ще означава, че икономиката на САЩ е изпаднала в рецесия.
В САЩ се наблюдава и неочаквано покачване на безработицата, според доклада за заплатите през юли, представен в петък. Пазарите заложиха на прогнозите на Федералния резерв да намали лихвите през септември с цели 50 базисни пункта, а новината предизвика дебат сред икономистите за цялостното състояние на американската икономика с огромното й влияние на световния финансов пазар.
Американските акции затвориха рязко надолу в петък, като технологичният Nasdaq Composite изпадна в корекция, но понеделник започна с нови спадове.
Индексът CBOE VIX, който измерва волатилността на фондовия пазар и е известен като „измервачът на страха“ на Уолстрийт, се повиши със 115% до 50 пункта в понеделник, най-високото си ниво от повече от четири години.
Почти всички сектори и големите регионални борси се свлякоха в червената зона. Акциите на технологичните компании поевтиняха с цели 5%, преди леко да намалят загубите и да се търгуват надолу с 3.3%. Секторните измерители на акциите на банките, петролната и газовата индустрия, производителите на автомобили, търговията на дребно, финансовите услуги и минното дело също загубиха повече от 3%.

Анализаторите

„Сривът е предизвикан от няколко фактора. На първо място – от лошите данни за заетостта в петък (и засилващите се притеснения от рецесия в САЩ); На второ място – заради изострящата се геополитическа обстановка и очаквания контраудар от Иран и Хизбула след израелските удари; На трето място – инвеститорите са обезкуражени от твърде дългото отлагане на пониженията на лихвите от ФЕД (високи лихви – слаби борси), както и от слабите корпоративни отчети за второто тримесечие; Като добавим към картинката и деиндустриализацията на Европа (която е голям пазар за САЩ) и размириците във Великобритания, човек би предпочел да ограничи експозициите си в рискови активи (включително и крипто)“, обясни за Обективно.БГ икономистът доц. Григор Сарийски.
„Това ценово действие не е техническо, а вместо това се разглежда като търговия със страх, при която инвеститорите намаляват излагането си на риск и търсят сигурност“, коментира Пиер Вейре, технически анализатор в ActivTrades, пред MarketWatch.
Американските технологични акции продължават да се понижават, като акциите на Tesla спаднаха с 4,2% в предварителната търговия. Анализаторите предупреждават, че Nasdaq 100 го очаква най-големият спад от повече от четири години.
Цената на златото показа известна волатилност на фона на разпродажбата на акциите, но анализатори казаха пред Ройтерс, че то все още запазва статута си на сигурно „убежище“. Спот златото леко се понижи с 0,8% около 09:00 GMT, докато фючърсите на златото в САЩ спаднаха с 0,1%.
Сътресенията на фондовия пазар оказват влияние върху стоковите пазари, като цените на петрола и газа се понижиха. Както световният бенчмарк Brent, така и американският фючърс на суров петрол West Texas Intermediate (WTI) спаднаха с близо 2%, докато европейските фючърси на природен газ се сринаха с цели 3,3% към 10:00 GMT.

Панически разпродажби

„Пазарите са в срив и има море от червено по целия свят… По същество наблюдаваме масово намаляване на задлъжнялостта, тъй като инвеститорите продават активи, за да финансират загубите си. Бързината на този ход хвана много инвеститори неподготвени; сега има много панически продажби, което причинява тези нелинейни реакции в цените на активите до доста ясна фундаментална динамика“, твърди Кайл Рода, старши анализатор на финансовите пазари в Capital.com.
Разпродажбите на американските пазари се разшириха отвъд производителите на чипове, като фючърсите на Nasdaq 100 паднаха с 3,6% в предварителната търговия, а фючърсите на S&P 500 спаднаха с 2,3%.
Китайските акции, които издържаха на срива на световния пазар през целия ден, завършиха сесията на червено на фона на по-широките настроения за избягване на риска в Азия. Индексът CSI 300 завърши търговията с понижение от 1,2%, докато индексът Shanghai Composite спадна с 1,5%, а индексът Shenzhen Composite спадна с 2,1%.
„Пазарните сътресения засилват залозите за незабавен, спешен, политически отговор от страна на Федералния резерв на САЩ. Сега търговците оценяват 60% шанс за намаление с 25 базисни пункта в рамките на една седмица. Като се има предвид, че централната банка обяви последното си решение само преди дни, това би било реален знак за безпокойство“, е мнението на Дейвид Гудман от Markets Today пред Bloomberg.
„Разпродажбите в Европа са все още по-слабо изразени на фона на спада, който видяхме в Азия. Това, което ще бъде интересно да се види, е дали европейските инвеститори искат да изчакат, за да видят какво искат да направят американските търговци на акции. Ако е така, може да ни очаква нестабилно време на валутните пазари, лихвените проценти и капиталовите пазари дотогава“, каза Дейвид Финърти, базиран в Сингапур валутен стратег.
Френският бенчмарк CAC 40 се понижи с 2,78%, германският DAX – с 2,2%, докато британският FTSE 100 загуби 2,17% към 08:30 часа в понеделник сутринта.
Всички основни европейски фондови пазари започнаха да търгуват в понеделник с понижение, като акциите паднаха до близо шестмесечно дъно в ранната сутрешна търговия. Паневропейският бенчмарк индекс STOXX 600 спадна с 3,1% към 07:11 GMT, най-ниското си ниво от 13 февруари. Банките досега са паднали с 4,2%; технологичният сектор се срина с 5%.
„Има две неща, които влияят на ценообразуването, едното е рискът от рецесия и това е основното притеснение, но в допълнение към това има известно безпокойство около геополитиката и очакваното отмъщение от страна на Иран и „Хизбула“ след израелските удари“, каза Сами Чаар, главен икономист в базираната в Женева частна банка Lombard Odier, пред Ройтерс, коментирайки разпродажбата на акциите.
Фондовият пазар в Южна Корея отбеляза най-лошата си търговска сесия от световната финансова криза през 2008 г., като бенчмарковият борсов индекс KOSPI се понижи с 8,8% на фона на спада на технологичните акции. Бързата разпродажба задейства прекъсвачи за първи път от март 2020 г. насам.

Тръмп обвини администрацията на Байдън

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп обвини сегашната администрация на САЩ за срива на фондовите пазари.
„Фондовите пазари се сриват. Казах ви!! Камала Харис няма представа. Байдън спи дълбоко. Всичко това е причинено от неумело ръководство на САЩ!“, написа бившият президент в социалната си мрежа Truth Social.
Фондовият пазар в Истанбул спря търговията за втори път в понеделник, след като значителни загуби предизвикаха прекъсване на целия пазар. Второто спиране се случи в 07:25 GMT, като бенчмарковият индекс BIST-100 спадна със 7,07%, а банковият индекс – с 8,73%.

Obektivno.bg и 3е news

Осем пъти повече коли върнати от преглед

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 149

НКЖИ с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 149

Иран прави коалиция срещу Израел

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

САЩ осуетили покушение срещу Путин и Белоусов

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 149

70 евродепутати не искат Унгария в Шенген

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 149

Нова Зеландия отменя зелени политики

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Лекари като таксиджии

автор:Аида Паникян

visibility 224

/ брой: 149

Велико самочувствие

visibility 210

/ брой: 149

Опасният Зеленски

автор:Юри Михалков

visibility 257

/ брой: 149

Глобален срив на фондовите пазари

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ