06 Август 2024вторник17:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борислав Гуцанов:

Крайно време е г-жа Нинова да замълчи

Вътрешнопартийната война трябва да приключи, ако искаме БСП да се движи напред, казва председателят на ПГ на “БСП за България”

/ брой: 148

visibility 366

Интервю на Калина Андролова за "Гласове"

- От политическа любезност казвате, че Радев е проявил практицизъм, а не заговорничество с ИТН. Но най-важното за бъдещата политическа атмосфера е поема ли БСП курс към изграждане на широк ляв фронт и каква ще е стратегията?
- След 15 юни, прословутия Пленум на БСП, на който се прие оставката на Корнелия Нинова, има три важни точки. И тези точки ще бъдат следвани. Първата точка е БСП да затвори всички вътрешнопартийни фронтове. Защото през последните години на управление на Нинова бяха обидени много социалисти, много членове на партията. В повечето случаи конфронтацията беше резултат от лични мотиви, което е недопустимо. Вътрешнопартийната война трябва да приключи, ако искаме БСП да се движи напред.
Втората стъпка е приобщаване към БСП отново на всички леви партии и организации. Защото през последните 10 години битката между левите партии доведе до едно недоверие в българския избирател, който иска да гласува за лява политика, но вижда раздробеност и личностни конфликти в лявото политическо пространство. Дори не става дума за идейни конфликти. Вляво имахме просто личностни раздори. Именно заради тези раздори стигнахме тъжните 7%. Никога БСП не е била толкова безпомощна, колкото беше на последните избори. Преди 26 юли се направиха срещи с ръководствата на по-големите структури като „Левицата“, „Изправи се, България!“, Екогласност, Тракийските дружества и др. Трябва всички да разберат, да се убедят, да осъзнаят, че се прави нещо ново, а именно силен общ ляв фронт, всички заедно. Само това е начинът за успех. На 26 юли, точно преди срещата на Бузлуджа, подписахме документ-споразумение между всички леви партии и организации за взаимодействие и лоялност. На тази среща беше и президентът Първанов, който освен президент два мандата е бил и председател на партията. БСП трябва да си върне авторитетите и да им даде полагащото им се уважение. Без това уважение няма да мръднем напред.
Третата стъпка за БСП е затваряне на фронта с президентската институция. Не е нормално президентската двойка, която е издигната първия път от БСП и за втория мандат е подкрепена от БСП, да има толкова сложни и тежки отношения с БСП. Корнелия Нинова наложи особени отношения с президента, което е непродуктивно за нашата партия. Тази безсмислена битка даде възможност да се отвори огромна празнина за ляв фактор. А в политиката, както и в природата, няма празно пространство. Нуждата от социално ангажирана и патриотична политика започна да се заема от нови политически субекти. Студената война с президента Радев трябва най-после да спре!
- Кризата в българската политика отчасти се дължи на обезсилването на БСП, която преди беше политически компетентна и предсказуема партия.  
- БСП няма да се стреми просто да засили присъствието си в парламента. БСП трябва да се стреми да стане първа политическа сила и да управлява страната. БСП е партията, която може и трябва да промени това безобразие, на което се нагледахме напоследък. Затова ще направим обединение с всички леви партии, групи, общности. И ще предизвикаме десницата да отговаря за разрушителните политики, които провежда в момента във всички сфери, от газа до атомната енергетика, от образованието до здравеопазването. Всичко се срива и унищожава безконтролно.  
- Има ли опция Нинова да разцепи отново партията, непризнавайки собствената си оставка и своя провал? Явно това е била някаква театрална оставка.
- Казусът с Нинова е следният: тя си подава оставката, но всъщност не си признава собствената оставка или не си уважава собственото решение за поемане на вина за катастрофалните резултати от изборите. Имаме някакво раздвоение на личността. Защото Нинова с едната ръка подава оставка, а междувременно има жалби в съда, които спират вписването на изпълняващия функциите председател, съобразно решението на Националния съвет. Софийски градски съд се произнася и заличава г-жа Нинова като председател на БСП. И взема решение да бъде вписан Атанас Зафиров като изпълняващ функцията председател. Вписването обаче не е извършено заради жалбата. Но решението на Софийски градски съд е налице. Казвам това, и нека да се прекратят спекулациите по тази тема.
- Нинова каза, че обединението на БСП щяло да бъде поредното разделение. Че новото ръководство оправдава интелектуалната си немощ и политическо безсилие с нея. И че Сметната палата изисква нейния подпис.
- Аз мисля, че е крайно време г-жа Нинова да замълчи. Ако си е подала оставката, нека тази оставка наистина да е оставка, а не както беше първите два пъти. И още нещо, нека Нинова най-после да си отвори очите и да погледне, че БСП от един милион избиратели е докарана до 150 хиляди души. Нинова трябва да си поеме отговорността, защото това е действителността. А не да подава оставка и после да започваме с жалбите. Кой би направил подобно нещо? Дали Александър Лилов би направил такова нещо? Нинова за пореден път се държи точно като чуждо тяло в партията, тя не разбира същността на тази партия и не милее за нея.
Приказките, че новото обединение ще доведе до по-голямо разцепление, са напълно празни. Отговорът се вижда в това, което се случи на Бузлуджа. За последните пет години никога не е имало повече хора на този исторически връх. Затова и слоганът беше „Заедно“. Бузлуджа не е просто география за БСП, Бузлуджа е поход към политическия връх. Събирането на Бузлуджа трябва да поведе БСП към привличане на периферия, към възможност за завръщане във властта.
Колкото до Сметната палата, съдът е взел решението за вписването на Атанас Зафиров, но заради жалбата няма вписване и се иска подписа на Нинова.
- Ченчев обяснява че 80% от структурите били зад Нинова и че на 2 август Нинова била на Бузлуджа, било рождената дата на партията. Това какво означава?
- Обикалям цялата страна и няма нито една структура, която да е заявила подкрепа за Нинова. Самата Нинова се постара на бламира събитието на Бузлуджа и да направи всичко възможно хората да не отидат. Но никой не я послуша. Това е съвсем показателно какво искат хората. Те искат това обединение, което предлагаме, и което може да изведе БСП на управленския терен. Хората искат спиране на войната вътре в БСП и покачване на резултатите на изборите. Хората не искат БСП да представлява едно тясно обкръжение около Нинова, антураж от верни хора, а всички други да бъдат изключвани от партията. Фактът, че Нинова се опитва да направи паралелно друго събитие на Бузлуджа говори много за характера на тази жена и опитите й да продължи да подклажда разцепление в БСП. Само този факт посочва защо Нинова погуби силата на партията. Тя буквално затри, изгони стотици хиляди души електорат.
- Има ли вероятност Нинова да бъде изключена от БСП? За съжаление партията има опит в подобни раздели с бивши председатели.
- Да, имаше такива предложения на Пленума на 15 юни. И то не от една, не от две, не от три организации. Имаше сериозно настояване да изключим Корнелия Нинова, но тогава надделя виждането да не се взема подобно решение. Обаче тези действия на Нинова, които в момента виждаме, са крайно неприемливи. Затова казвам, че г-жа Нинова не разбира как функционира БСП.
- Ще се кандидатирате ли за председател на БСП?
- Очаквам членовете на БСП да припознаят тази политика за обединение вътре в БСП, отделно за обединение на цялото ляво пространство и за спиране на студената война с президента. Ако членовете на БСП припознаят тази политика на обединение и заедност за правилната политика, то тогава ще се кандидатирам. Защото това са моите виждания за движението на БСП оттук нататък. Търся подкрепа от членовете на БСП за тази политика, за да имам мотив да се кандидатирам и да развиваме тези цели, да ги постигаме. Да вървим към властта, да задвижим промяна в държавата, защото нещата са абсолютно критични. БСП ще бъде устойчив, политически грамотен, патриотичен фактор.
- Вие сте подготвен да действате в тази посока. БСП обаче страшно много се забави да започне курс към събиране. Това прави задачата трудна. Кой е Вашият най-важен аргумент-призив към електората?
- Обединението на БСП е инструментът! За да може да има друго, много по-добро управление на страната ни! България не може да продължава да е на ръба. На ръба дали ще влезем в един военен конфликт, дали няма да влезем. БСП е категорично за мир! Това е основополагащо, това е базово решение за БСП. България не трябва да участва под никаква форма във войната в Украйна. Човешкият живот е най-важната ценност. БСП е партия, която настоява за защита на социалните интереси и права на хората. Напомням, че по Конституция здравеопазването е безплатно, но има ли гражданин на страната, който да не е доплащал солидни суми, постъпвайки в болница. Защо се получава това несъответствие?! БСП ще реши този въпрос и това не е предизборен популизъм. Това е отговорно намерение. Здравеопазването трябва да е достъпно и наистина безплатно.
- Звучите като начало на предизборна кампания.
- Не искам да звуча като в предизборен период, но просто казвам истината. Настъпил е критичен момент за българската държава. И БСП като партия с най-голям политически опит е задължена да започне промяната за отлепяне на държавата от дъното. Трябва да тръгнем нагоре, разбирате ли?!

Със съкращения

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

автор:Дума

visibility 214

Опасни електрически кабели са превзели пазара

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 148

Кризата в Близкия изток може да оскъпи горивата

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 148

Въвеждат задължителна дезинфекция на границата

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 148

Влизаме в еврозоната през 2026 г.

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 148

Великобритания свика комитета „Кобра“

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 148

Зеленски иска съседите да свалят руски ракети

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 148

Иран иска мир, но "ще накаже" Израел

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 148

Накратко

автор:Дума

visibility 1286

/ брой: 148

Имитация

автор:Ина Михайлова

visibility 2100

/ брой: 148

Ние, горящите спящи

автор:Мартин Карбовски

visibility 725

/ брой: 148

Чудатата машина Ноле

/ брой: 148

Къде сте, гръмогласни НПО-та и феминистки?*

visibility 469

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ