12 Септември 2024четвъртък11:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Активни потребители:

Водата измести палмовото масло в сиренето

"Бързозреещите" продукти превземат пазара

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 2237

Имитиращите продукти на бяло саламурено сирене с палмова мазнина вече се замествани от свръховоднени сирена. Това установи за пореден път пазарна проверка на Асоциация Активни потребители.
"Въпреки, че през 2021 г. беше приета наредба, която да регулира този проблем, проучването ни 2022 г. показа, че 75 % от тестваните продукти бяха с повишено водно съдържание, което означава, че наредбата си остана на хартия, коментира за Радио Варна Богомил Николов", от потребителската организация.
В наредбата от 2021 г. производителите са задължени да посочват съдържанието на вода. То трябва да е до 60%.
За целите на изследването, проведено през юни, от магазини в София, Пазарджик и Тервел са били закупени парчета сирене от 36 различни марки в широк ценови диапазов - от под 10 до над 20 лева за килограм. Лабораторните анализи показват, че само 15 от пробите са в нормата - с водно съдържание под 60 процента. Останалите 21 артикула са с водно съдържание над нормите.
Това е седмият от 2016 г. насам тест за качеството на продаваното в България бяло саламурено сирене, който "Активни потребители" прави. Оказва се, че през годините производителите променят осезаемо "рецептурата", за да печелят повече. Предишната мода - млякото да се замества с палмови и други мазнини, постепенно отстъпва на преоводняването. В сравнение с резултатите от 2022 г. сега има някои подобрения. Намалели са откровените фалшификати - подобията на сирене, които съдържат над 70% вода. Някои марки са подобрени и съдържанието на вода в тях е под 60%  - като "Саяна", "Боженци", "К-Брей", "Белиса", "Йовчев".
Особен случай са продуктите, брандирани като „Млекарница Ракево милк" и „Ракево милк трейд" и наричани "свежо сирене". В тях водното съдържание е 85%, което няма нищо общо със сиренето, но явно няма контролни органи", коментират от "Активни потребители". Други пък, като "Ситово" и "Млекаря 79", си остават бързозрейки, обясняват авторите на проучването.
Според класическата технология бялото саламурено сирене от краве мляко трябва да "зрее" поне 45 дни. Това е времето, през което протичат важни микробиологични и биохимични процеси, които правят тази храна толкова полезна и вкусна. Ако този срок се скъси, в сиренето остава повече вода.
Много производители обаче силно съкращават срока за зреене и бързат да пласират стоката си. Така в магазините пристига недозряло и натежало от вода сирене. Производителите печелят от спестеното време за зреене, а потребителите плащат прескъпо за излишна вода.
На професионален жаргон такива недозрели сирена се наричат „бързозрейки“ и те очевидно стават все по-популярни. Тези продукти изобщо не са безобидни, посочват "Активни потребители" и обясняват, че наднорменото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции.
В България има някакво необяснимо, павило, да се поддържат ниски цени за сметка на каквито и да е компромиси в качеството и безопасността, затова и контролните органи не са така активни през годините и отвориха такъв голям проблем, който сега трудно може да бъде разрешен. Казвам трудно, защото самият бранш е разцепен на две и половината са застъпници на производство на точно такива продукти, които не можем да наречем качествени, подчерта Николов.

Румен Радев ще посети Виетнам до края на годината

автор:Таня Глухчева

visibility 1

/ брой: 174

Съюзът на юристите призова за повече качествени прависти в НС

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 174

Забраняват продажбата на енергийния прах, който се шмърка

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 174

БСП няма да влиза в предизборни капани

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 174

България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 174

БАБХ проверява спешно столове и бюфети в училищата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 174

Търговският дефицит расте с близо една трета към края

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 174

Производството на ток у нас намалява

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 174

Скопие ще преговаря, но като член на ЕС

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 174

Няма нужда от търговска война

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 174

Лондон свива помощите за горива през зимата

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 174

Накратко

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 174

Геноцид

автор:Барбара Пейчинова

visibility 95

/ брой: 174

Има ли шанс Харис?

автор:Таня Глухчева

visibility 98

/ брой: 174

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз

visibility 78

/ брой: 174

Има ли Марио Драги рецепта за оцеляването на Европа?

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 174

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ